de onschuldige

Het aandoenlijke kind, de dromer, de optimist, de weldoener. Het zijn allemaal personages van het onschuldige archetype. Bedrijven gebruiken en omarmen dit archetype om twee grote, dikwijls onvervulde, behoeften in het hectische leven van hun klanten te bevredigen: eenvoud en geluk.

Het onschuldige archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Alle écht succesvolle merken kennen zichzelf en hun charme. Ze bouwen hun merk vanuit hun specifieke archetype.
Lees hier meer over de twaalf archetypen.

Kenmerken van de onschuldige


 • Ook wel bekend als:
  purist, idealist, heilige, traditionalist, kind, dromer en muse
 • Belofte:
  het leven hoeft niet zwaar te zijn, hou het simpel
 • Diepste wens:
  het paradijs ervaren
 • Doel:
  gelukkig zijn
 • Angst:
  iets fout doen en daarvoor gestraft worden
 • Zwakte:
  simplistisch en naïef wereldbeeld
 • Strategie:
  dingen goed doen
 • Gave:
  verwondering, vertrouwen en optimisme
 • Motivatie:
  onafhankelijkheid en een vervuld leven
 • Tone of voice:
  eenvoudig, beknopt, vrolijk
 • Wat klanten voelen:
  verheugd, aangemoedigd, “ik kan dit!”, nostalgisch

De onschuldige is puur, deugdzaam en zijn gedrag is onberispelijk. Hij is licht, want hij draagt niet de zware last van een slecht geweten. Dankzij zijn ogenschijnlijk geringe kennis van en ervaring met de wereld, toont hij groot vertrouwen, optimisme en een ongeremde verwondering.

De onschuldige is op zoek naar het paradijs en ziet potentiële schoonheid in alles en iedereen. Het glas is halfvol. Hij kent geen dubbele agenda’s, de onschuldige heeft vrijelijk en onvoorwaardelijk lief, hij vertrouwt anderen en is in staat om mensen te vergeven.

De onschuldige is de eeuwige optimist die altijd het goede ziet in mensen en het leven. Puurheid en échte ervaringen opdoen liggen ten grondslag aan zijn gedrag. De onschuldige geniet van eenvoud, vrolijkheid en heilzaamheid.

Waar kom je de onschuldige tegen?

De bedrijven en organisaties die het onschuldige archetype omarmen, worden dikwijls gerund door een familie, een hechte vriendenclub of een (echt)paar. Je vindt ze bijvoorbeeld als non-profit organisaties en kerken, maar er zijn ook onschuldige commerciële merken.

In veel sprookjes, verhalen, films en series is de onschuldige een hoofdpersoon. Denk aan Dorothy uit de Tovenaar van Oz, Alice in Wonderland, Jess uit de TV-serie New Girl en Forrest Gump.

Bekende onschuldige persoonlijkheden zijn Arie Boomsma, de Dalai Lama en Bono. Bekende merken die dit archetype omarmen, zijn Coca-Cola, Dove, Wereldwinkels en Ben & Jerry’s.

De onschuldige in actie

Eenvoudig genot, geluk, een goed, gezond en heilzaam leven, dat is waar de onschuldige voor staat. De marketing en communicatie van de onschuldige doet graag een beroep op een gevoel van nostalgie. Er wordt gebruik gemaakt van gedempte kleurencombinaties en zachte beelden.

De producten van de onschuldige zijn vaak natuurlijk of puur. De cultuur en dienstverlening is gericht op eerlijkheid en betrouwbaarheid. Er is geen focus op innovatie, deze bedrijven hebben juist de neiging om te blijven bij wat werkt. Het prijsniveau van producten is laag tot gemiddeld.


subtypen

Het onschuldige archetype valt uiteen in vijf subtypen. Hoewel zij veel met elkaar gemeen hebben, komen bij de verschillende subtypen écht andere aspecten en kenmerken naar voren.

 • De onschuldige

  Met ongeremde wondering kijkt de onschuldige naar de wereld, die hij ziet als eerlijk en goed. Dit subarchetype belichaamt een gevoel van innerlijke rust en nostalgie. Hij is puur, deugdzaam en zijn gedrag is onberispelijk. Een uitdaging voor de onschuldige is de neiging om problemen te ontwijken of zelfs te ontkennen.

 • Het kind

  Bruisend van energie en met een positieve houding laat het kind zich gemakkelijk amuseren, vermaken of fascineren. Hij gelooft in de goedheid van de mensheid en staat open voor mogelijkheden. Zijn nieuwsgierige natuur brengt het beste in anderen naar boven. Het kind is gemakkelijk beïnvloedbaar en vindt het lastig om verantwoordelijkheid te nemen.

 • De dromer

  Soms overweldigd door alle mogelijkheden en opties, communiceert de dromer dankzij zijn levendige verbeelding het ene na het andere abstracte idee. Hij beschikt over een kinderlijk groot vertrouwen en kiest er bewust voor om te leven in het walhalla van de geest. Het ontbreekt hem nog wel eens aan de structuur en discipline om zijn ideeën in werkelijkheid te brengen.

 • De idealist

  De idealist wordt gedreven door het geloof dat één mens de wereld kan veranderen, en gelooft überhaupt in de kracht van positieve verandering. Hij vindt zijn motivatie in idealen zoals harmonie, vrede en samenwerking. Hij is een katalysator van positieve verandering. Zijn roze bril kan er nog wel eens voor zorgen dat hij mogelijke gevaren over het hoofd ziet.

 • De muse

  Zoals de naam al doet vermoeden, is de muse een inspiratiebron en fungeert hij als een bron van kennis en begrip. De muse brengt ‘flow’, ondersteunt, inspireert, moedigt aan en heeft lief. Hoewel sterk gemotiveerd, zorgt zijn gebrek aan focus vaak voor energieverlies en chaos.


Drie niveaus

Alle archetypen kennen drie niveaus, waarbij het hoogste niveau staat voor het meest volwassen, verst ontwikkelde archetype. De drie niveaus van de onschuldige zijn:

Het archetype spreekt mensen aan die menen recht te hebben op het paradijs, maar het niet hebben en daar boos over zijn. Hij is kinderlijk naïef en op zichzelf gericht.

Het archetype gebruikt zijn onschuld als een bron van vernieuwing, nieuw perspectief of schone lei. Zijn mensen zoeken actief naar het paradijs, maar hebben het nog niet gevonden.

Het archetype gelooft dat mensen met de keuzes die zij maken, hun eigen paradijs creëren. Het paradijs komt voor hem van binnenuit, niet van buitenaf.

Onschuldigen in de échte wereld

Er zijn grote merken die het onschuldige archetype volledig omarmen. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden uit binnen- en buitenland.

 • Coca-Cola

  Met een jarenlange campagne over ‘happiness’ en de jaarlijks terugkerende zoetsappige reclames rond kerst is het duidelijk: Coca-Cola staat voor geluk. En voor het genieten van de kleine dingen in het leven, zoals het drinken van een flesje cola. Dat is waarom het bedrijf recent koos voor een overstap naar een pay-off “Taste the feeling.” Door het drinken van cola proef je niet het product, maar een gevoel. Coca-cola maakt zichzelf zo onderdeel van de kleine gelukzalige momenten in het alledaagse leven. Niets zwaars. Gewoon genieten.

 • Dove

  Cosmeticamerk Dove zette jaren geleden als eerste échte vrouwen in in hun advertenties en reclames. Dun, dik, donker, licht, lang, kort, oud, jong. Wie je ook bent. Het bedrijf laat hiermee niet alleen aan vrouwen zien dat zij in hun eigen schoonheid mogen geloven, het zwengelt er ook maatschappelijke discussies mee aan over de hoge normen die wij aan elkaar en onszelf stellen. Onnodig, meent Dove. Want we zijn goed zoals we zijn. Echt een overtuiging van een onschuldig merk.

 • Ben & Jerry's

  In 1978 opgericht door twee broers in Amerika, is Ben & Jerry’s wereldwijd niet meer uit de schappen weg te denken. De missie van het ijsmerk is drieledig: productgericht, economisch én sociaal. Thema’s waar Ben & Jerry’s zich mee bezighoudt, zijn een eerlijke economie, sociale rechtvaardigheid, het milieu en vluchtelingen. Wat een fijn idee als je van een lekker ijsje zit te snoepen. Dat jouw genot niet ten koste gaat van het geluk van anderen. Dat is dus feitelijk dubbel genieten.

Waarom we van onschuldigen houden

Hoe meer je je merk vanuit je eigen archetype opbouwt, hoe makkelijker het is om ‘jouw type klanten’ aan te trekken.

De ideale klant voor het onschuldige archetype zoekt naar een vreedzame en fijne ervaring.

Wij houden van merken die ons hectische leven simpel maken. Als we een merk vinden dat we kunnen vertrouwen, geven we ons over en zijn we überloyaal. Wij houden van tradities, het gevoel van nostalgie dat we krijgen en zoeken niet naar verandering. Merken met een missie voor de wereld geven ons het gevoel dat we zonder schuldgevoel kunnen genieten.

Is jouw merk een onschuldige?

Helpt jouw merk mensen bij het vinden van geluk? Waardeert jouw bedrijf eenvoud en ethiek? Dan is het waarschijnlijk dat je een onschuldige bent.

Nu weet je WAT het betekent om een onschuldige te zijn. Maar iedere onschuldige is uniek en vertelt zijn eigen verhaal. Ontdek met mijn Native Brand programma© in dertien weken HOE je vanuit hier jouw unieke, authentieke, krachtige en congruente merk bouwt.

Meer over mijn native brand programma