Het verhaal van Astrid

Astrid is niet alleen een van de eersten die in 2017 de Native Brand Test deed bij TR-IBU, ze komt ook uit hetzelfde ondernemersnest als Francien. Yvonne vond het hoog tijd om deze dame – minnaar volgens de test – het hemd van het lijf te vragen.

Een echte minnaar, herkende je je in dat archetype?
Nou en of! Ik was totaal niet verrast toen ik zag dat de minnaar als meest dominante uit de test kwam. Ik herkende me in alles wat er stond! En nog steeds. Ik ben scheidingsspecialist en help ouders die scheiden met de dingen zodanig goed regelen dat hun kinderen er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Dat betekent dat ik dichtbij mensen kom, veel van ze zie in een hele kwetsbare, ingewikkelde periode. Ze delen één ding: de liefde voor hun kinderen. Als minnaar doe ik niets liever dan ze, vanuit dat vertrekpunt, helpen.

Het klinkt alsof je weet waar je het over hebt.
Dat weet ik heel goed. Ik weet, ook door mijn eigen scheiding en die van mensen in mijn omgeving, dat het belang van kinderen niet altijd op de eerste plek komt. Ouders kunnen keuzes maken, maar kinderen kunnen dat tijdens een scheiding niet. Je moet niet bij elkaar blijven voor de kinderen is mijn mening. Maar als je dan gaat scheiden, regel het dan wel goed voor ze.

Een mediator met een missie dus?
Zeker. De meeste mediators pakken vooral de zakelijke kant aan. Ze vragen wat hun cliënten willen, om ze dat vervolgens te geven. Dat is bemiddelen. En naar mijn idee niet het beste. Mijn ervaring is dat juist het ontzorgen het verschil maakt. Dat zorgt ervoor dat zij de tijd en ruimte krijgen om naar hun emotionele proces te kijken. En dan komen de kinderen weer in beeld. 

Wat kenmerkt jouw werkwijze bij een scheiding? Ik denk dat dat vier dingen zijn. Mijn kracht is al eerste ontzorgen. Het hele scheidingsproces, geef alle papieren maar hier. Ik houd de regie op proces. Ik hou in de gaten waar iets wringt en dan gaan we naar een diepere laag. Dat is het tweede dat mijn werk kenmerkt: ruimte voor het emotionele proces. Ik werk met ouders, maar de kinderen zijn mijn belangrijkste drijfveer. En hoe belangrijk dat is, blijkt wel uit het feit dat ik ook mensen coach die al jaren gescheiden zijn en worden geconfronteerd met een puber die pas veel later tegen de gevolgen van de scheiding aanloopt. Daarom werk ik met mijn cliënten ook vooruit, het derde dat ik anders doe dan anderen. Ouders maken met mij een levensdocument, geen ouderschapsplan. Dat betekent dat we samen nadenken over ‘what if’ scenario’s. Stel dat er een nieuwe partner in beeld komt, of dat een kind ernstig ziek wordt. Dit soort zaken worden al uitgesproken, en dat helpt. Als laatste bied ik – service van de zaak – na een paar maanden een nazorggesprek om te kijken hoe alle afspraken uitpakken en of er misschien nog aanpassingen moeten worden gemaakt

Jij volgde het zelfstudieprogramma van TR-IBU en doet regelmatig mee met de maandelijkse online classes. Hoe vind je dat?
Alle inzichten die ik krijg, bevestigen dat wat ik doe en hoe ik werk écht past bij wie ik ben. Dat is heel geruststellend. Het is inspirerend om dieper dan normaal te kijken naar wie je bent en waarom je dingen doet. Ik zit nog middenin het programma en hoop straks de juiste woorden te hebben voor wat ik te vertellen heb. Nog echter, nog dichterbij. Haha, het lijkt wel een minnaar. 

Hoe vond je het om met je zusje samen te werken?

Ik vind Francien een fantastische vrouw en volg haar ondernemersavontuur al vanaf het begin af aan op de voet. Het is heel leuk om met haar te werken en te sparren. Soms werken we samen op haar kantoor. Alles is oké, het mag er zijn. Dat hebben we van huis uit meegekregen en helpt ons allebei in ons werk.

Wil je meer weten over het werk van Astrid? Bekijk dan hier haar werk https://vaneersel-mediation.nl/

Share this Post