Workation

Overal ter wereld je laptopje openklappen. Je business runnen met uitzicht op de Kilimanjaro. Dat klinkt toch als een droom? Heimelijk fantaseren velen erover. Maar weinigen leven ook echt zo. Eén daarvan is onze eigen Yvonne. Als Virtual Assistant (VA) is zij bij TR-IBU de go-to place voor alles wat er ‘even’ geregeld of uitgezocht moet worden. En ook nog eens spil in alles wat er op de socials van TR-IBU verschijnt. En ontdekkingsreiziger in hart en nieren. Terwijl we Yvonne spreken, is ze op ‘workation’ in Engeland. Kan het (arche)typischer?

Ik weet nog dat jij de test deed en de wijzer van de ontdekkingsreiziger in het rood schoot.
Haha, ja! Ik weet nog dat ik flabbergasted was en je meteen vertelde dat ik een tattoo van een kompas op mijn onderarm heb. Het kon niet anders! Ik weet ook nog dat ik ALLES wat ik las over de ontdekkingsreiziger herkende. Oké, dat ik op zoek ben naar ‘het beloofde land’, daar kan ik niet zoveel mee. Met die woorden dan, he? Want op mijn manier zoek ik daar natuurlijk wel naar.


Geen beloofde land dan. Maar hoe ziet jouw ideale wereld eruit?
Tja. Als je bedoelt wat ik niet tof vind aan de wereld waarin wij leven, is dat zoveel mensen niet echt zijn. Of in ieder geval is dat wat ze van zichzelf laten zien niet echt. Ik trek dat slecht. Ik ben gewoon aartsnieuwsgierig naar mensen, wil weten wat ze beweegt. Zeker als ze een beetje anders zijn dan alle anderen. Maar al dat neppe gedoe, daar kan ik niets mee. Vooral omdat het erop gericht is om er goed uit te zien aan de buitenkant. Maar die
buitenkant boeit mij niet.


Dus jij kijkt liever naar binnen?
Ja, ik weet nog dat ik in de topsport werkte en een keer een hoge pief aan de telefoon had. Zo iemand die dan tegen je zegt: “Weet je wel wie je aan de lijn hebt?” En echt, het interesseert me niets. Als dat het enige is wat telt voor jou, je status of je buitenkant, dan verlies ik mijn interesse. Dus mijn antwoord was: “Ja, dat weet ik. Maar wat verwacht je nu van mij dan? Dat ik me anders ga gedragen?”

Dat klinkt bijna rebels!
Ja, ik kan wel tegen dingen aanschoppen. In die zin had het mij ook niet verrast als de rebel dominanter was geweest.

-Terwijl we praten, is Yvonne een wandeling aan het maken. Ik hoor allemaal geluiden op de achtergrond. Maar ze laat zich er niet door afleiden. –


Overwint de nieuwsgierigheid het dan van je irritatie?
Jazeker. Of ik richt gewoon mijn energie op iemand anders. Iemand die wel een verhaal te vertellen heeft.

Met je werk als VA krijg je ook een behoorlijk inkijkje in iemands leven of bedrijf. Dat lijkt me wel ideaal voor iemand die zijn neus graag in andermans zaken steekt. Is virtual assistant als vak ideaal voor een ontdekkingsreiziger?
Haha, zo had ik het nog nooit bekeken. Maar het klopt wel! Ik kan inderdaad mijn neus in allerlei interessante zaken steken. Maar mijn werk is om meerdere redenen ideaal voor mij. Ik werk op afstand, dat betekent dat ik – zolang ik maar een laptop en internet heb – overal mijn werk kan doen. Het maakt het voor mij mogelijk om veel te reizen, wat ik graag doe.
Maar ook om vrijheid te ervaren als ik thuis ben. Heb ik zin om in een café’tje te gaan zitten? Doe ik dat gewoon. Bij bevriende ondernemers aanschuiven? Geen probleem. In het bos, op de hei. Lekker doen. Dat vind ik heerlijk. Dat niemand van me verwacht dat ik om half negen acte de présence geef op een kantoor.


Je kunt dus overal en altijd werken. Maar altijd en overal kan ook letterlijk altijd en overal zijn. Is het lastig om voor jezelf de grens te bewaken?
Hmja, ik ben van nature niet goed in het bewaken van mijn grenzen. Ga heel ver, en vaak te ver. Dat zal wel altijd een issue blijven. Maar ik heb als gevolg van mijn ziekte (chronische hoofdpijn) wel geleerd om daar beter in te worden. Ik ga daarbij nog steeds wel eens op mijn bek, hoor. Maar ik weet zeker dat het werken als VA ervoor heeft gezorgd dat ik gezonder ben geworden. Van vijf dagen in de week hoofdpijn naar tien in de maand. Dat is toch mooi.

Zit de ontdekkingsreiziger je ook wel eens in de weg?
Ik kan niets met langetermijnplanningen. Ik overzie dat gewoon niet, want als ik te ver vooruitdenk, kom ik onderweg toch wel weer iets anders tegen dat interessant is. Teveel afleidingen, teveel leuke uitdagingen. Nieuwe paden lonken altijd! Daarom vind ik het ook lastig om een échte niche te bepalen en me daarin te specialiseren. Ik kijk met bewondering naar VA’s die dat wel doen, maar ik weet dat ik me zou gaan vervelen.

En waar ben jij juist goed in, als ontdekkingsreiziger?
Mensenkennis! Ondernemerschap is een snelkookpan daarvoor. En ik hou ervan om dingen uit te zoeken. En weet van heel veel dingen hoe ze werken en niet. Ik ben nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt en verandert in de wereld om ons heen. Daardoor kan ik meebewegen met wat er wordt gevraagd. Bijvoorbeeld online, en dan vooral op social. Dat is voortdurend anders, onderhevig aan trends, veranderende algoritmen en nieuwe tools. Je kunt elke dag wel weer iets anders doen. Ik heb ontdekt dat online zichtbaarheid vooral werkt als je jezelf bent en je eigen pad daarin volgt. Dan is het écht en dat voelen mensen. En het werkt! Ik heb nog nooit aan acquisitie hoeven doen. Al mijn werk komt voort uit mijn online zichtbaarheid. Daarbij help ik mijn klanten dan ook.

Dus toch een specialisatie?
Haha, ja dat begint zich af te tekenen. Maar gelukkig in een heel dynamische wereld. Want de enige manier waarop ik weet dat ik iets jaren kan volhouden, is als het steeds weer anders is. I’m in this to stay.


Meer weten over Yvonne en haar werk?
www.powervrouwennetwerk.nl
https://housesitterhub.nl/

#tribu #brandarchetypes

#nativebranding #archetypes

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#ode #inspiratie

#doenwatklopt #ontdekkingsreiziger

#antropoloog #virtualassistant

#personalbrand #ondernemerschap

#ondernemer #entrepreneurbranding

#brandingidentity #brandinginspiration

#merkstrategie #positionering #onlinezichtbaarheid

#zichtbaarheid #merkidentiteit

#sterkmerk #eenmerkdatklopt

Share this Post