Gezocht: tribal leaders

Mensen zijn sociale wezens. Dat betekent niet dat we iedereen aardig vinden, het betekent dat we ons van nature graag in groepen organiseren.

Groepsvorming is een kwestie van overleven. Om ervoor te zorgen dat we de uitdagingen van het leven het hoofd kunnen bieden, verbinden we ons intensief met gelijken – qua status of qua waarden. In ‘tribes’, of dat nu stammen en volken, (geloof)gemeenschappen, verenigingen, belangenorganisaties of bedrijven zijn. We kunnen er niet eens veel aan doen. We zijn genetisch zo geprogrammeerd dat ons onderbewustzijn voortdurend zoekt naar signalen, naar tekens die ons vertellen of we anderen kunnen beschouwen als ‘wij’ of ‘zij’. We houden er zelfs van om mensen buiten de groep als ‘zij’ te beschouwen, omdat het ons wij-gevoel binnen de groep versterkt.

Ook moderne bedrijven en organisaties zijn tribes, organisatieculturen. Met eigen gewoonten, regels, leiders en volgers, humor, heilige huisjes en rituelen. Waarden en normen worden meestal breed gedeeld. Vaak hebben ze zelfs een eigen taal, doorspekt met jargon, afkortingen en besmette woorden. Iedereen die ooit eens als nieuweling in een bedrijf of organisatie startte, herkent dit.

Iedere organisatie wil succesvol zijn, wat dat dan ook is. Voor duurzaam succes is de houding en het gedrag van tribeleden cruciaal. Het denken, doen en communiceren van medewerkers wordt grotendeels bepaald door de cultuur van de organisatie. Vaak wordt gedacht dat cultuur onveranderlijk is, iets dat de organisatie HEEFT, waar medewerkers maar mee moeten dealen. Niets is minder waar. Een organisatie IS een cultuur. Met iedere medewerker die komt en gaat, verandert er iets. Net als met de tijd. De meeste veranderingen vinden onbewust plaats. Maar cultuurveranderen kan ook bewust.

Een cultuur van de corporate tribe kan dus worden gecreëerd. Maar let wel, daar zijn ‘tribal leaders’ voor nodig, die het lef hebben om te kiezen voor groei, die inspireren door een voorbeeld te zijn, die groot vertrouwen hebben in hun tribeleden en niet bang zijn om te doen wat nodig is voor duurzaam succes. Zeg eens eerlijk, ben jij een tribal leader? Of kun je er een zijn?

Share this Post