Nieuwe buren?

“Als je je, zoals ik, in je persoonlijke leven omgeeft met een hele ‘diverse*’ groep mensen, weet je hoe ingewikkeld het kan zijn. Het vraagstuk ‘bij wie hoor ik?’ De multiculturele samenleving heeft mij als antropoloog altijd geïntrigeerd. Als fenomeen. Hoe werkt dat nou? Je eigen identiteit bepalen in een samenleving waarin mensen je juist zo graag in hokjes plaatsen? Wanneer ben je bijvoorbeeld Nederlander? Wordt dat bepaald door je paspoort, door of je jezelf Nederlander voelt of of andere mensen je als Nederlander zien?

*bestaat dit überhaupt anders? Elke groep mensen is toch een diverse groep mensen?

In deze video laat Nazmiye Oral zien hoe pijnlijk het is om Nederlander te ZIJN en je Nederlander te VOELEN, maar in ieder gesprek in iedere zin toch door andere Nederlanders op afstand gezet te worden. En misschien nog wel pijnlijker: hoe hartverscheurend het is om, ondanks de herhaaldelijke afwijzing, toch steeds opnieuw de toenadering te blijven zoeken. Als een kind dat om liefde van de ouders vraagt, en het niet krijgt.

Maar er is hoop voor Nazmiye en ons allemaal. Na een paar decennia waarin politiek en maatschappelijk voortdurend de verschillen tussen groepen mensen zijn benadrukt, is er langzaam maar zeker een verandering gaande. We zijn er, populair gezegd, wel klaar mee. De buurjongens onder ons – met levensmotto ‘Iedereen is gelijk’ – staan op en laten zich horen. Of subtieler, laten zien dat het ook anders kan. En anders moet.

Er is bewijsmateriaal!

Recent ging een video van Duitse supermarktketen Edeka viraal. Dat hij nu pas viraal ging – de video is al een paar jaar oud – is een teken van de verandering die op komst is. In de video laat Edeka zien wat de gevolgen zouden zijn als we alles wat buitenlands is zouden weren. Het beeld, én de reacties van nietsvermoedende bezoekers, laten een onuitwisbare indruk achter.

Buurjongen-merk Edeka kiest een onverwachte, bijna rebelse, manier om zijn punt te maken. Meer subtiel en bescheiden is de feel-good commercial van Plus supermarkt die momenteel te zien is op TV:

Hoe zou de wereld eruitzien als we gelijk krijgen? Dat multiculti een maatschappelijk thema blijft, maar niet om te polariseren maar om te verbinden? Een wereld waarin iedereen welkom is. Oude buren? Nieuwe buren? Nee: buren!

1-0 voor de buurjongens

MAAND VAN DE BUURJONGEN | deel 5 | TR-IBU.NL

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #multicultural #diversity #indentiteit #cultuur #multiculturelesamenleving #diversiteit

#buurjongen #guynextdoor#demaandvandebuurjongen

Share this Post

Respect

Quotebuurjongen_rechthoek

One of the most sincere forms of respect, is actually listening to what another has to say.

Is dit een quote die jij aan je (virtuele) muur zou willen hangen? Dan is de kans groot dat jij een buurjongen bent. Lucky you! Deze maand is jouw maand, met bakken vol inspiratie over en voor de buurjongens onder ons op tr-ibu.nl.

Wist je bijvoorbeeld al dat bedrijven die werken vanuit dit archetype onweerstaanbaar zijn voor klanten, omdat ze zo echt en oprecht zijn? De Nederlander staat bekend om zijn ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Je kop boven het maaiveld uitsteken is hier niet de norm en dat is mooi mazzel voor de merken van het buurjongen (of buurmeisje)! Zij zijn zo lekker gewoon gebleven, waardoor we ons in hen herkennen en ze voor ons direct voelen als ‘een van ons’.

De buurjongen gebruikt zijn gezonde verstand, blijft met beide benen op de grond en dat is precies hetgeen wat we zo aantrekkelijk aan hem vinden. Hij staat voor onze Hollandse waarden en stelt eerlijkheid voorop. Hij heeft geen dubbele agenda en luistert oprecht naar zijn klanten. Hij accepteert je voor wie je bent, want zijn diepste wens is om verbinding te maken met mensen. We voelen ons door hem gehoord als we zien dat onze input geen loze roep in de woestijn is. Dat maakt dat zijn klanten loyaal zijn, want op de buurjongen kun je altijd bouwen.

Typisch voor de buurjongen merken is de familiecultuur. Meer dan eens wordt een merk van generatie op generatie doorgegeven, waardoor het authentiek en vertrouwd voelt voor hun klanten. Deze merken zijn vaak ook lokaal georiënteerd en dit zorgt voor een grote groep loyale klanten uit de omgeving. Hij voelt als een goede buur en de gunfactor vanuit zijn klanten is daarom erg groot.

Wat een geluk als jij een buurjongen bent! Ben jij een buurjongen en besluit je deze maand om het Native Brand programma te starten? Dan ontvang je niet alleen het intensieve en impactvolle programma en jouw persoonlijke Native Brand strategie, maar ook nog eens de Native Brand scan erbij. Deze scan, ter waarde van 2500 euro, is de zekerste manier om jouw strategie te gaan implementeren. Ben jij benieuwd of je ook een buurjongen bent? Doe dan gratis onze online Native Brand test en ontvang direct jouw uitslag! http://www.tr-ibu.nl/native_brand_test/

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes

#archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #ode #inspiratie #betrouwbaar #loyaal #familiebedrijf #luisteren

#buurjongen #guynextdoor #demaandvandebuurjongen

 

MAAND VAN DE BUURJONGEN | deel 4 | TR-IBU.NL

Share this Post

Explained: the sense of belonging

belonging

Er zijn voor iedereen. Een open deur, met open armen. Dat is de buurjongen. Een sociaal dier, een mensenmens. Hij maakt makkelijk met iedereen een connectie. Dát is misschien wel zijn allergrootste talent: hij weet wat er voor nodig is om aardig gevonden te worden en erbij te mogen horen. Hij is bescheiden en gedegen. We weten wat we aan hem hebben, dat we hem kunnen vertrouwen. De buurjongen verovert onze harten. Hij is likable en staat altijd voor ons klaar. Echte aandacht, dat is toch normaal? De buurjongen geeft ons, en iedereen, a sense of belonging.

Je zou kunnen denken dat in deze tijd en wereld, in de vrije, individualistische maatschappij waarin we leven waarin alles online en vluchtig lijkt, niet passend is. Dat groepsdenken. Is de buurjongen zijn edge kwijt anno nu?

Niet is minder waar! Hier komt een stukje antropologie bij kijken. Het lijkt tegenstrijdig, individualisme en de sense of belonging. Maar feitelijk zijn het twee kanten van dezelfde medaille. Ieder mens heeft de behoefte om uniek te zijn én om ergens bij te horen. Zonder anderen kun jij je als mens niet onderscheiden. De aansluiting bij een community zorgt ervoor dat mensen hun eigen unieke identiteit vorm kunnen geven. Er is alleen een wij als er ook een zij is! In onze vrije, individualistische maatschappij bepalen we graag zelf bij wie we willen horen. En dat kan ook. De keuzes zijn overweldigend! Francien vertelt het zo:

“Behoor ik tot de groep van moeders met jonge kinderen, vrouwen, 40-plussers (au!), antropologen, ondernemers, nieuwe dorpsbewoners, oude stadsmensen, Nederlanders, Europeanen, wereldburgers, mixed couples, foodies of sportfreaks? Ik ben het allemaal. Met de muziek die luister, de series die ik kijk, de events die ik bezoek en de drankjes die ik drink, bepaal ik wie ik ben. Ik hou ontzettend van die vrijheid. En wat ik er misschien nog wel het mooiste aan vind, is dat er om mij heen een hele nieuwe, fijne, tribe ontstaat van ‘my kinda people’. Dit is mijn familie, mijn thuis. Zij zijn overal, dichtbij en ver weg. Bij hen ben ik wie ik ben, en dat is goed. Be who you are and say what you feel, for those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”

Wanneer je het gevoel hebt dat je ergens bij hoort, dan biedt dat veiligheid en geborgenheid. De wereld kan best wel eens overweldigend zijn en dan is het toch verrekte fijn om een groep te hebben die jou begrijpt en je gerust kan stellen, je vertrouwen geeft dat je op de goede weg bent en de juiste keuzes maakt. Op hen kun je bouwen, in goede en slechte tijden.

Wat een verademing! Want in deze tijd, waarin we worden overladen met #fakenews en covermodellen die eerst door de magische Photoshop-draaideur gaan, weten we vaak niet eens wat nou echt is en waar we voor de gek worden gehouden. Wie kunnen we in deze onzekere tijden wel en niet vertrouwen? Vele oude instituten, zoals universiteiten, politici en media, vielen van hun voetstuk. Hierdoor vertrouwen we steeds meer op onze ‘peers’, de mensen met wie we ons identificeren. En een ‘peer’ zijn, dat kan die buurjongen als de beste. What you see is what you get!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de buurjongen? Op http://www.tr-ibu.nl/archetype/buurjongen/ hebben we nog veel meer feitjes en informatie voor je klaar staan. En doe dan gelijk de Native Brand test, dan weet je gelijk of jij ook een echte buurjongen of buurmeisje bent. Laat je ons weten wat de uitslag is? Vinden we leuk!

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes

#archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #ode #inspiratie #vertrouwen #individualisme

#trust #individualism #belong #belonging

#buurjongen #guynextdoor #demaandvandebuurjongen

Share this Post

Wat er ook gebeurt…

weddingcake Centraal beheer

Herinner jij ze nog? De altijd populaire commercials van Centraal Beheer? Deze versie werd in de periode van de verloving van Koning Willem-Alexander en Maxima uitgezonden. Je ziet een wat zenuwachtige oudere meneer uiterst voorzichtig een T-splitsing nemen, waarna hij wordt verrast door een overstekende eendenmoeder met haar jongen. Hij twijfelt wat te doen, maar besluit vol in de rem te gaan en redt hiermee het gezinstafereel voor zijn autobumper. Maar de man barst in huilen uit en zodra de camera draait, zie je waarom. Hij blijkt banketbakker en hofleverancier van het Koninklijk Huis. De bruidstaart glijdt tegen de cabineruit naar beneden.

De reclames van ‘Even Apeldoorn bellen’ waren jarenlang enorm populair. Het was altijd weer een feest als er een nieuwe editie werd uitgezonden. Op verjaardagen in Hollandse huiskamers was er altijd wel iemand die vroeg of je die nieuwe reclame van ‘Even Apeldoorn bellen’ al had gezien. Totdat Centraal Beheer onderzoek liet doen en daaruit bleek dat niemand eigenlijk enig idee had wat er nou precies in Apeldoorn zat! Toch was hiermee het imago van de buurjongen gevestigd voor Centraal Beheer. Ze stralen uit dat je altijd op ze kan rekenen, no matter what. En dat is de buurjongen ten voeten uit. Want naar wie ga je als je onverwachts visite hebt en je een kopje suiker moet lenen? Precies, de buurjongen staat altijd voor je klaar!

De buurjongen blijft altijd zo lekker gewoon. En dat past prima in onze Hollandse waarden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Bij TR-IBU zijn we dol op de buurjongen! Deze hele septembermaand laten we je zien waarom. Ben je nieuwsgierig geworden of jij ook een buurjongen (of buurmeisje natuurlijk) bent? Doe gratis onze Native Brand test: www.tr-ibu.nl/native_brand_test/

En natuurlijk hebben we voor alle buurjongens op deze wereld een mooie aanbieding. Wanneer je deze maand kiest voor het Native Brand programma, dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar ook nog eens de Native Brand scan er gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brandstrategie. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes

#archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #ode #inspiratie #CentraalBeheer #EvenApeldoornbellen

#buurjongen #guynextdoor

#demaandvandebuurjongen

MAAND VAN DE BUURJONGEN | deel 2 | TR-IBU.NL

Share this Post

De maand van de buurjongen

Maand van de buurjongen

Twaalf maanden, twaalf brand archetypes*. Iedere maand staat er bij TR-IBU één in het zonnetje. September is de maand van de buurjongen. Logisch natuurlijk, want nu de zomer aan het einde raakt, komen we weer fijn thuis. In onze vertrouwde omgeving, met de mensen die we het liefste zien.

De komende maand leer je de buurjongen kennen, want wij delen diverse interessante, waardevolle en grappige ins en outs. Je ontdekt zijn kwaliteiten, waarom we zo van hem houden. We vertellen verhalen over buurjongen-ondernemers, delen typische buurjongenquotes en -beelden en laten gave campagnes zien van grote buurjongenmerken. Alles om de buurjongens onder ons te inspireren om een sterk en authentiek merk te creëren. Hou TR-IBU dus zeker in de gaten de komende maand!

Is vertrouwen en betrouwbaarheid voor jou als ondernemer het belangrijkste dat er is? Ben jij praktisch en bescheiden? Dan ben jij misschien wel een échte buurjongen – of -meisje natuurlijk! Durf jij de test te doen op www.tr-ibu.nl/native_brand_test? De uitslag zal je misschien verbazen!

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes

#archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #ode #inspiratie

#buurjongen #guynextdoor

#demaandvandebuurjongen

*De buurjongen is één van de twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. TR-IBU gebruikt deze archetypen om ondernemers te helpen met het creëren van een sterk én authentiek merk: Native Branding. Lees hier meer over Native Branding en de brand archetypes.

MAAND VAN DE BUURJONGEN | deel 1 | TR-IBU.NL

Share this Post

Find your understanding

Expedia brengt met de commercialserie ‘Find yours’ een prachtige ode aan een open mind en begrip voor wat anders is, échte ontdekkingsreizigers-thema’s! Dit deel vertelt het verhaal van een vader, uit het veld geslagen toen zijn dochter vertelde dat ze met een vrouw wilde trouwen. Dit was niet het plaatje dat hij altijd voor ogen had voor zijn dochter! In zijn speech tijdens de bruiloft vertelt hij dat hij besloot op reis te gaan naar zijn dochter en haar nieuwe liefde, en dat deze reis en de ontmoeting zijn perspectief veranderde, omdat hij toen ontdekte dat de bijzondere ‘sparkle’ in de ogen van zijn geliefde dochter weer terug was.

 

Expedia laat hiermee haarfijn zien dat het merk een échte ontdekkingsreiziger is. Hij snapt dat zijn ideale klant staat voor nieuwe ervaringen, nieuwe perspectieven. En dat juist het reizen en ontdekken dit met zich meebrengt. Begrip hebben voor andere manieren van leven. En wanneer je de dingen vanuit een ander perspectief bekijkt, je niet kunt begrijpen dat je het ooit anders hebt gezien.

 

Expedia

Fotocredits: Expedia

 

Ontdekkingsreiziger en online boekingssite voor vluchten en hotels Expedia laat met de ‘Find yours’ serie zien dat hij begrijpt hoe iedere ontdekkingsreiziger wanneer hij reist een ander doel heeft. Nieuwe vrienden? Een moeilijke periode afsluiten en een nieuwe start inluiden? Even terugkomen bij jezelf? Je opnieuw verbinden met je familie ver weg? Het kan allemaal!

 

En eerlijk is eerlijk, de wereld wordt wel een heel mooie plek van de nieuwe perspectieven die ontdekkingsreizigers ons geven. Open minded, zonder oordeel. Geen grappen over homo’s, geen oordeel over ‘vreemde’ gebruiken, of openlijke verbazing en intolerantie ten aanzien van mensen met een beperking. In plaats daarvan ontmoeting, gesprekken en nuance. Een zegening in de vaak oppervlakkige, verhalen die in onze polariserende wereld de ronde doen.  Hulde aan de ontdekkingsreiziger voor het brengen van een beetje meer onderling begrip in onze samenleving!

 

“The mind is like a parachute, it doesn’t work untill it’s open.”

 

Herken jij je in de ontdekkingsreiziger en ben je benieuwd hoe je een sterk én authentiek merk creëert? Neem dan contact met ons op en maak gebruik van ons unieke aanbod voor ontdekkingsreizigers (link naar post 9).

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

 

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger #understanding #begrip #openmind

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 10 | TR-IBU.NL

Share this Post

Avontuurlijk maar onberekenbaar

Leuk hoor, al dat avontuur, al die nieuwe paden en steeds weer een nieuw inzicht of perspectief. Maar eerlijk gezegd ook best vermoeiend en soms ook een beetje onbegrijpelijk. We weten nooit wat we kunnen verwachten. Kan hij nou niet gewoon een keer één pad blijven volgen, die ontdekkingsreiziger? Zich ergens aan committeren. Waren we net een beetje gewend aan dat wilde plan waar hij aan werkt, even later blijkt er alweer een nieuw hoofdstuk te zijn opengeslagen. We hebben soms moeite om hem te volgen. En weten niet altijd wat we aan hem hebben.

 

Hij kan er niet zoveel aan doen. De ontdekkingsreiziger is er op dat moment voor de volle honderd procent van overtuigd dat dít het juiste pad is naar het beloofde land. Tot hij een ander pad ontdekt. En oh, wat lonkt dat! Zou die dan naar het paradijs leiden? En zo niet, dan is er in ieder geval een ander uitzicht! Hop, hij wisselt van route. Fear of missing out.

 

Het voordeel is wel dat de ontdekkingsreiziger zich heel bewust is van zijn valkuilen. Maar hij gaat liever op zijn bek, dan dat hij een kans en een nieuwe ervaring misloopt. En hij realiseert zich heel goed dat deze eigenschap – gewoon doen – aantrekkelijk is voor anderen. Door deze zelfkennis verdwaalt hij gewoon minder vaak onderweg. Geloof ons maar, we hebben er al genoeg heel goed leren kennen bij TR-IBU.

 

Maar eerlijk is eerlijk, het kan ook wel gewoon niets voor je zijn, dat onberekenbare voortdurende zoeken naar nog beter. Misschien vind jij het thuiskomen eigenlijk wel juist het leukst aan reizen. Gelukkig is de maand van de ontdekkingsreiziger bijna voorbij. In september laten we al dat reizen aan ons voorbij gaan en richten we ons weer wat meer op thuis. Dat doen we in het prettige gezelschap van de buurjongen, op wie we zeker weten kunnen rekenen. Het belooft een fijne maand te worden, voor iedereen. Wij hebben er alvast zin in bij TR-IBU.

 

Ben jij meer een ontdekkingsreiziger of een buurjongen? Test het hier: Native Brand test.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

 

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger #inspiratie #darkside

 

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 9 | TR-IBU.NL

 

Share this Post

Unieke ontdekkingsreis of massatoerisme?

 

Iedereen die ook maar een klein beetje iets op social media doet, kan niet naar dit filmpje kijken zonder een glimlach van herkenning. Wie heeft ze niet in zijn timeline voorbij zien komen? De vrouwen die hun partner vooruit lijken te trekken, de poses voor een adembenemend uitzicht, de grappige kiekjes bij de scheve toren van Pisa of de zoutvlakten in Bolivia. En al die andere. We denken allemaal bijzonder te zijn met al die reizen en foto’s van de mooie plekken die we tijdens onze reizen tegenkomen. Maar zijn die foto’s wel zo uniek en origineel? Mwah, niet echt dus. Wat zegt dat eigenlijk over hoe uniek wíj zijn?

 

Bij TR-IBU noemen we dit wel de Lonely Planet Paradox. Voordat Pinterest en Instagram dé plekken werden waar je reisinspiratie op deed, bracht Lonely Planet je jouw #likealocal beleving. In die beduimelde gids vond je dé hidden gems, de ongebaande paden, het nog onontdekte. De pareltjes die alleen de lokale bevolking kennen, en waar je het authentieke, lokale leven kunt proeven. Of eh… dat was misschien vooral het gevoel dat je ervan kreeg – uiterst goede branding overigens. Want ironisch genoeg zorgde juist deze populaire reisgids ervoor dat iedereen exact dezelfde plekken bezocht.

 

Zijn we nou ontdekkingsreizigers of massatoeristen? Ach, who cares? Aan het einde van de rit is het vooral van belang wat de reis en het avontuur jou brengt. Iedereen beleefd eenzelfde reis op een hele andere manier. Het maakt niet uit dat we allemaal pelgrims zijn, dezelfde weg lopen naar Santiago de Compostella. Ontelbare voetstappen gingen ons voor. Jouw kijk op de wereld, jouw gedachten en alles wat er in jouw rugzak zit, bepaalt wat jouw inzichten zijn. Het is jouw ‘levensweg’.

 

Voor ontdekkingsreiziger-merken geldt dit meer dan voor welk merk dan ook. Uniek zijn in een wereld van unieken. En dan nog onderscheidend zijn. Het is wel degelijk mogelijk! En omdat het de maand van de ontdekkingsreiziger is bij TR-IBU, is NU het juiste moment om dat te ontdekken. Ben jij ook een ontdekkingsreiziger en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategy. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.

 

Start nu, dan begin je volgend jaar sterk én authentiek!

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger #inspiratie #viral #masstourism #unique #instravel #travel #explore #lonelyplanet #lonelyplanetparadox #pelgrim #pilgrim #pilgrimage #camino

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 8 | TR-IBU.NL

 

Fotocredits: culturecats.com

Share this Post

Ontdekken in beeld

Portretten ontdekkingsreiziger

 

Wow, wat een enorme bak beleving en avontuur zie je hier! Je proeft bijna de smaak van verse buitenlucht en avontuur achter je scherm. Dit is het gezicht van de ontdekkingsreiziger*. Je herkent de ontdekkingsreiziger aan zijn open blik naar de wereld. Zijn zoekende houding, bereidheid tot het opzoeken en overgaan, de concessies die hij doet inzake luxe en bezit. De ontdekkingsreiziger is altijd en overal bezig met het creëren van nieuwe ervaringen en herinneringen.

 

Get the picture? Dan begrijp je dat het ontdekkingsreiziger archetype past bij organisaties en bedrijven in de reisbranche. En organisaties voor wie buiten de natuurlijke habitat is. Maar vergis je niet, de ontdekkingsreiziger heeft duizenden gezichten. Eigenlijk kan (en wil!) iedereen een ontdekkingsreiziger zijn, dus vind je hem in verrassende andere branches.

 

Bij TR-IBU is augustus de maand van de ontdekkingsreiziger. Kom je op onze site kijken wat er allemaal over dit bijzondere archetype te ontdekken is? 


*Het ontdekkingsreiziger archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Alle écht succesvolle merken kennen zichzelf en hun charme. Ze bouwen hun merk vanuit hun specifieke archetype. Hier kun je gratis jouw archetype ontdekken met de Native Brand test.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger

#ode #inspiratie #portretten

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 7 | TR-IBU.NL

Share this Post

Je eigen pad volgen, het verhaal van Caroline

Caroline

 

Toen Caroline als kind een klavertje vier zocht, vond ze een klavertje vijf. Nóg meer geluk dus. Je zou zeggen dat deze vrouw voor het geluk geboren is. En als je weet hoe bijzonder zij is – dat zie je op deze foto maar nóg meer als je haar ontmoet – dan weet je dat dat ook zo is.

 

Niet dat de levensweg van Caroline geen obstakels kent. Integendeel. Maar er is iets aan deze vrouw waardoor ze opvalt.

 

Ze viel ook op toen wij elkaar ontmoetten, als deelnemers in een businessschool. Zij: een opvallende verschijning, overrompeld en enthousiast door de inzichten die ze in de business school kreeg. Ik: gewoon ik, geïnspireerd en enigszins gereserveerd over wat ons er werd verteld. We bleken een goede match, Caroline en ik. En een vriendschap ontstond. Toen Caroline onze Native Brand test deed, ontdekte zij wat ik al wist. Zij: ontdekkingsreiziger. Ik: magiër. Caroline besloot het Native Brand programma te volgen. En dat bracht magie!

 

Kijk, ontdekkingsreizigers als Caroline laten zich graag en makkelijk verleiden door nieuwe wegen en andere perspectieven. Zij worden gedreven door de vrijheid om hun eigen pad te kiezen, anders te zijn. Én door een zoektocht naar ‘het paradijs’, waarvan zij geloven dat het ergens moet bestaan. Een keuze maken en daarbij blijven, is lastig voor ontdekkingsreizigers. Het pad van de ander lonkt altijd en overal. Caroline weet dat, en herkent dat inmiddels, als geen ander. Terwijl juist haar eigen pad haar op buiten verwachting mooie plekken brengt.

 

Caroline’s eigen pad ligt bezaaid met verhalen van bijzondere mensen. Met als belangrijkste thema: Natuurlijke Communicatie. Communicatie kan de afstand tussen mensen vergroten. In de zeventien jaar waarin Caroline in grote bedrijven werkzaam was én later in haar werk als coach heeft zij dat dagelijks ondervonden. Maar communicatie kan – zeker als deze natuurlijk is – ook verbinden. De afstand tussen mensen – en werelden – overbruggen.

 

Het meest bijzondere verhaal van Caroline gaat over Laetitia, haar 18-jarige dochter. Een bijzonder meisje dat het leven van Caroline op evenzo bijzondere wijze verrijkte. Hoe verzot Caroline ook is (en altijd al was) op communicatie: haar dochter sprak de eerste zes jaar van haar leven geen woord. Zij leerde Caroline verwachtingen van de ander loslaten, en te kijken naar mogelijkheden en (groei)kansen. Uit pure liefde voor Laetitia vond Caroline zichzelf opnieuw uit. Zij wist intuïtief dat de oplossing bij haarzelf lag. Ze leerde geduldig gebaren, praatte tegen Laetitia, zong liedjes, las verhaaltjes voor in combinatie met de gebaren. En het werkte! Laetitia ging spreken! En het bijzondere: nog nooit heeft Caroline zó intens gecommuniceerd met iemand als met Laetitia. Laetitia is haar leraar geweest, wees haar de weg naar de wereld van Natuurlijke Communicatie.

Nu Laetitia zelfstandig is, geeft Caroline haar wijsheid en ervaringen door aan de mensen met wie zij werkt. Wijsheden die gaan over Natuurlijke Communicatie.

 

Caroline ontdekte in het Native Brand programma dat haar nieuwsgierige karakter niet alleen een valkuil kan zijn. Het zorgde ervoor dat zij leerde communiceren met haar dochter. Maar ook dat zij misschien wel de meest veelzijdige, creatieve, enthousiaste, ondernemende en verrassende coach is die een mens zich kan wensen. Eentje met het lef om ook een innerlijke zoektocht niet uit de weg te gaan, en met 1001 verhalen waaruit haar enorme levenservaring blijkt die ze gebruikt om zich probleemloos in jouw (belevings)wereld te verplaatsen. Strohoed op en valies met trainingsmaterialen in de hand… en Caroline gaat ervoor. Honderd procent met jou jouw pad ontdekken. Een beter reisgezelschap kun je je niet wensen.

 

Benieuwd naar wat Natuurlijke Communicatie precies is? Meer weten over de Natuurlijke Coaching en Communicatie van Caroline? Neem dan eens een kijkje op de site van (natuurlijk) Devijfklaver®: www.devijfklaver.be. Waaraan op dit moment hard gewerkt wordt – logisch, want ontdekkingsreizigers zijn altijd onderweg naar beter en mooier. 🙂

 

Met Caroline komt het wel goed. Die verdwaalt niet meer met TR-IBU aan haar zijde. Daarom hebben wij in de maand van de ontdekkingsreiziger een mooi aanbod voor alle andere Carolines van deze wereld. Ben jij ook een ontdekkingsreiziger en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategie. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger

#ode #inspiratie #caroline #devijfklaver

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 6 | TR-IBU.NL

 

Share this Post

New horizons: een ode aan de ontdekkingsreiziger

Ontdekkingsreiziger

 

Met de ontdekkingsreiziger is er never a dull moment. Hij is altijd grenzen aan het opzoeken én verleggen, de weg van de massa vermijdend door van de gebaande paden af te wijken. Want het avontuur lonkt op een nieuwe route!

 

Door de ontdekkingsreiziger hoeven wij ons nooit te vervelen, want hij neemt ons mee in zijn avontuur. Niet alleen letterlijk, maar ook door het gevoel dat hij bij ons losmaakt. We voelen gewoon dat we leven. Heerlijk!

 

Dat is waarom we zo van de ontdekkingsreiziger houden. Hij zorgt voor veel creativiteit en uitdaging op de werkvloer. Want out of the box denken, dat is wel aan hem besteed. Hij is ambitieus en gedreven, maar ook low maintenance als het gaat om luxe en comfort. Ook wel eens verfrissend!

 

En dan blijkt ineens dat we zó gewend zijn aan onze comfort, dat we er soms in gevangen zijn. De ontdekkingsreiziger weet ons even mee te nemen uit de alledaagse sleur. Weg van al het ‘moeten’ en de hectiek in ons werk, maar ook van de druk die we onszelf vaak opleggen. Hij laat ons zien dat het mogelijk is om te ontsnappen, al is het maar voor even. Het kan ook anders, dat bewijst hij!

 

De ontdekkingsreiziger heeft heel wat van de wereld gezien, en bekijkt de dingen dan ook graag vanuit meerdere perspectieven. Daardoor geeft hij ons inzichten, een manier om het ook eens van een andere kant te bekijken. Hij laat ons beseffen dat we het eigenlijk helemaal zo slecht niet hebben. Of juist dat het ook anders kan. De ontdekkingsreiziger brengt ons stapje voor stapje steeds dichter naar het paradijs.

 

Wat we gaandeweg pas beseffen, is dat de ontdekkingsreiziger ons tussen de regels door ook veel over onszelf laat inzien. Want dat paradijs, wat is dat eigenlijk voor jou? Durf jij van de gebaande paden af te gaan om te kijken wat dat je zal brengen? En hoe onafhankelijk ben jij eigenlijk, en ben je wel écht je authentieke zelf? Dit zijn vragen die de ontdekkingsreiziger in ons losmaakt. Hij laat ons dieper nadenken over dingen waar je normaal nooit over nadacht. We voelen ons meer verbonden met onszelf, met wat ons leven zinvol maakt dan ooit!

 

Het is dan ook niet gek dat klanten van ontdekkingsreizigermerken zo gelukkig zijn met alle ervaring en beleving die ze van hem krijgen. Mits hun merk klopt, natuurlijk! Gelukkig begrijpen ondernemende ontdekkingsreizigers als geen ander hoe belangrijk het is voor hun merk om tot in detail te begrijpen wie zij zijn!  

 

Wil jij dat ook weten? Doe dan meteen onze impactvolle Native Brand test. En ontdek wat TR-IBU voor je kan betekenen bij het creëren van jouw authentieke, sterke Native Brand.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #avonturier #demaandvandeontdekkingsreiziger #ode

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 5 | TR-IBU.NL

Share this Post

“Soms moet je ver gaan om dichtbij te komen”

soms moet je ver gaan om dichtbij te komen

 

Soms moet je ver gaan om dichtbij te komen.”

 

Is dit een quote die jij aan je (virtuele) muur zou willen hangen? Dan is de kans groot dat jij een ontdekkingsreiziger bent. Lucky you! Deze maand is jouw maand, met bakken vol inspiratie over en voor de ontdekkingsreizigers onder ons op tr-ibu.nl.

 

Wist je bijvoorbeeld al dat de ontdekkingsreiziger ook wel bekend staat als avonturier, zoeker, individualist of pelgrim?

 

Het ontdekkingsreiziger archetype kent drie niveaus – net als de andere arcehtypen – waarbij het hoogste niveau staat voor het meest volwassen, verst ontwikkelde archetype.

 

Op het eerste niveau vinden we de reiziger. Hij is gericht op avontuur door de wereld te ontdekken en de natuur in te gaan, zonder grote onderliggende vragen. Hij wordt gedreven door nieuwsgierigheid naar nieuwe plekken, andere culturen en avontuur. Het plezier en de vrijheid van het ontdekken maken hem gelukkig.

 

De spoorzoeker vind je op niveau twee. Deze ontdekkingsreiziger zit volop in een innerlijke zoektocht naar wat hem uniek maakt in deze wereld. Hij zoekt én vindt zijn eigen identiteit en zingeving. Hij weet dat ‘het paradijs’ bestaat en hij zal het vinden om daar te kunnen begrijpen wie hij werkelijk is.

 

Het derde niveau is weggelegd voor de gids. Deze ontdekkingsreiziger heeft zijn paradijs of beloofde land gevonden en weet inmiddels heel goed wie hij is. De vrijheid om honderd procent zichzelf te zijn, stelt hem in staat om anderen te helpen in de zoektocht naar hun eigenheid.

 

Wat is jouw favoriete ontdekkingsreiziger quote? En wat zegt dat over waar je staat als ontdekkingsreiziger? Ben jij een reiziger, spoorzoeker of gids? Wil jij weten wat dat betekent voor jouw merk? Neem dan eens een kijkje bij ons Native Brand programma: http://www.tr-ibu.nl/native_brand_programma/.

 

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

 

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #explorer #demaandvandeontdekkingsreiziger #ode #quote

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 4 | TR-IBU.NL

Share this Post

Feeling alive, explained

feeling alive ontdekkingsreiziger

 

Vrijheid, geen beperkingen voelen en nieuwe ervaringen opdoen. Never a dull moment. Op die behoefte spreken ontdekkingsreizigermerken ons aan. En gelijk hebben ze, want wat is dat heerlijk. We voelen dat we léven! Maar hoe komt het eigenlijk dat we dit zo fijn vinden? En waarom juist nu? Tijd voor TR-IBU om uit te leggen waarom ontdekkingsreizigers de wind mee hebben anno nu.

 

Om te begrijpen hoe dat zit, moet je weten dat al dat reizen, ontdekken, grenzen verleggen en leren van de mensen en dingen die hij onderweg tegenkomt, voor de ontdekkingsreiziger eigenlijk een zoektocht naar zijn eigen betekenis hier op aarde is. Zingeving, identiteit en authenticiteit en zelfontwikkeling dus. Vraagstukken die we maar al te goed herkennen. Maar waarom zijn we daar nou massaal zo druk mee?

 

Daar komt een stuk antropologie bij kijken. Kijk, ieder mens heeft de behoefte om uniek en bijzonder te zijn, maar ook om ergens ‘bij te horen’. Niet volledig opgaan in de massa maar ook geen zonderling zijn. Ons menselijke brein ordent de wereld in categorieën, en de mensheid in groepen. En we willen gewoon weten: bij wie zijn wij nu eigenlijk ‘thuis’? En bij wie niet? Er kan alleen een ‘zij’ bestaan, als er ook een ‘wij’ is.

 

Nu leven we in een wereld en tijd waarin wij-zij niet meer bepaald wordt door religieuze zuilen en politieke stromingen. We leven in een heel individualistische maatschappij (yes!, denken de ontdekkingsreizigers nu) waarin we de ‘luxe’ hebben om zelf te bepalen bij wie we wel en niet willen horen. En om te weten bij wie je wilt horen, moet je wel weten wie je bent. En zelfs onze identiteit is voor een groot deel een (bewust en onbewuste) keuze. Niet enkel aangeboren en aangeleerd, maar ook geconstrueerd. Dat klinkt leuk, maar betekent ook: nog een keuze die we moeten maken. Bovenop alle keuzes die we al kunnen en moeten maken in onze welvarende levens. Met name de generatie Millennials (1981-2000) kan dit ervaren als lastig. Dertigersdilemma, ooit van gehoord?

 

Die Millennials vormen een grote en maatschappelijk zeer dominante groep. Zij zijn een beetje de trendsetters, zou je kunnen zeggen. En wat boeiend is, zeker voor ontdekkingsreizigermerken, is dat er iets bijzonders aan de hand is met Millennials en het woord status. Het vergaren van status is en blijft belangrijk, maar wordt niet langer verkregen door bezit. Want wees eerlijk, iedereen heeft alles al, toch? Nee, status krijg je door immateriële zaken, zoals het opdoen van ervaringen en belevenissen. Een onvergetelijke reis versus een hypotheek? Millennials weten het wel. Weten wie je bent versus een grote auto rijden? Twijfel jij nog?

 

Ontdekkingsreizigermerken bieden ervaringen, belevenissen, een reis door de wereld en naar jezelf. Meer valt er niet uit te leggen, toch? De wind maatschappelijk mee hebben betekent ook dat je niet de enige bent die wil meezeilen. Des te belangrijker om je als ontdekkingsreiziger duidelijk te onderscheiden van andere (ontdekkingsreiziger)merken. En te laten zien dat de behoefte aan vrijheid voor jou geen windowdressing is, maar uit het diepste van je ziel komt. Native Branding gaat je daarbij helpen!

 

Dus neem onze tip serieus: ga op zoek naar de magische aantrekkingskracht die jou onweerstaanbaar maakt voor jouw ideale klanten. Zij zijn van nature niet erg loyaal, maar kunnen en willen niet meer zonder jou als jij de magie kent!

 

In de maand van de ontdekkingsreiziger hebben wij een mooi aanbod voor jou. Ben jij ook een ontdekkingsreiziger en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategie. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk. Neem hier vrijblijvend contact met ons op: http://www.tr-ibu.nl/contact/.

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 3 | TR-IBU.NL

Share this Post

Als je buiten bent geweest, voel je je van binnen een stukje beter

 

 

“Niemand is een binnenmens”, met deze slogan ‘vangt’ Bever zwerfsport de ontdekkingsreiziger in zijn behoefte aan vrijheid. Want deze avonturier kun je maar beter niet in een kantoor zonder uitzicht zetten. Zijn drang naar de natuur, het plezier van het ontdekken van ongebaande paden en nieuwe uitdagingen is groot. Het woord ‘zwerfsport’ onderstreept deze lifestyle, de enige manier waarop ontdekkingsreizigers kúnnen leven.

 

De winkels van Bever zijn een walhalla voor de ontdekkingsreiziger, met outdoorproducten die zijn intrinsieke behoefte aan authentiek leven en het verleggen van grenzen voeden. Bever snapt als geen ander dat de zoektocht buiten eigenlijk een innerlijke reis naar individuele antwoorden is. Avontuur als middel om jezelf te leren kennen, te ontplooien en verlichten.

 

Buiten laadt de ontdekkingsreiziger op, vindt hij nieuwe inzichten en lonkt het paradijs. Soms alleen, maar ook met gelijkgestemden. Leven in de puurste vorm, midden in de natuur. Met minimale maar efficiënte middelen, waarover qua functionaliteit, gewicht en design goed is nagedacht. Travel light. Het lijkt wel een levensmotto. In deze prachtige campagne laten de mensen van Bever zien exact hoe goed zij dit begrijpen. Door een link te leggen tussen de innerlijke wereld van een ontdekkingsreiziger en de zoektocht naar antwoorden die hij buiten hoopt te vinden. “Elke keer als je heel even buiten bent geweest, voel je je vanbinnen een stukje beter.”

 

Herken jij het altijd willen zoeken naar nieuwe inzichten, andere perspectieven? Hoe je soms die change of scenery gewoon écht even nodig hebt? Ben jij ook van het ervaren en beleven? Dan is de kans groot dat jij een ontdekkingsreiziger bent. Goed nieuws, zeker als je ondernemer bent, want je hebt de trends mee. Des te belangrijker om je te onderscheiden van anderen. Een merk te creëren rond jouw unieke, bijzondere karakter. Een echte ontdekkingsreiziger bepaalt zijn eigen route. En die vind je dankzij Native Branding. Doe de test en ontdek wat jouw archetype voor jouw merk betekent.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#ontdekkingsreiziger #demaandvandeontdekkingsreiziger #ode #inspiratie #inspiration #reizen #bever #outdoor

#entrepreneur #ondernemer

#antropoloog #anthropology

Share this Post

De maand van de ontdekkingsreiziger

Maand van de ontdekkingsreiziger

 

MAAND VAN DE ONTDEKKINGSREIZIGER | deel 1 | TR-IBU.NL

 

Twaalf maanden, twaalf brand archetypes*. Iedere maand staat er bij TR-IBU één in het zonnetje. Augustus is de maand van de ontdekkingsreiziger. Logisch natuurlijk, want deze maand trekken we er weer massaal met zijn allen op uit! Lang leve de vrijheid en het avontuur!

 

De komende maand leer je de ontdekkingsreiziger kennen, want wij delen diverse interessante, waardevolle en grappige ins en outs. Je ontdekt zijn kwaliteiten, waarom we zo van hem houden. We vertellen verhalen over ontdekkingsreiziger-ondernemers, delen typische ontdekkingsreizigerquotes en -beelden en laten gave campagnes zien van grote ontdekkingsreizigermerken. Alles om de ontdekkingsreizigers onder ons te inspireren om een sterk en authentiek merk te creëren. Hou TR-IBU dus zeker in de gaten de komende maand!

 

Is vrijheid voor jou als ondernemer het belangrijkste dat er is? Vind jij jezelf avontuurlijk? Of juist niet? Durf jij de test te doen op www.tr-ibu.nl/native_brand_test? De uitslag zal je misschien verbazen!

 

*De ontdekkingsreiziger is één van de twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. TR-IBU gebruikt deze archetypen om ondernemers te helpen met het creëren van een sterk én authentiek merk: Native Branding. Lees hier meer over Native Branding en de brand archetypes.

Share this Post

Challenge the perceptions

We eindigen de maand van de rebel met een knaller. Deze video over de stereotypering van veel ontwikkelingsorganisaties is overduidelijk van een rebels merk. Het beeld van de ‘zielige Afrikaan (en beelden uit andere ontwikkelingslanden) is helaas jaren aan ons opgedrongen, maar de SAIH laat zien dat dit beeld misbruikt wordt ten behoeve van donaties.

 

Wij ‘westerlingen’ lijken altijd prima vanaf de zijlijn te weten hoe ze het aan moeten pakken om een gebied, land of dorp weer op de rit te krijgen. Volgens onze norm. En dat is dus precies waar het schuurt, vindt de rebel. Voel je je een beetje ongemakkelijk, omdat je gevoelig bent voor die beelden? Dat is precies het gevoel dat de rebel je wil geven om je na te laten denken over deze manier van marketing.

 

Want er is zoveel waardevols om te laten zien, in plaats van zieltjes winnen met beelden van huilende kinderen die (volgens het verhaal) wees zijn. Wat zou jij doen, als je je in mocht zetten voor zo’n ontwikkelingsorganisatie? Laat je de positieve kant zien? Of ga je voor het geijkte zielige plaatje?

 

Op de laatste dag van de maand van de rebel zijn dit vragen die passen! Wakker de rebel in jezelf aan. We hebben allemaal een wilde kant.

 

Herken jij je in de rebel en ben je benieuwd hoe je een sterk én authentiek merk creëert? Neem dan – zeker nu* – contact met ons op.

 

*In de maand van de rebel waardeert TR-IBU jou nog meer dan anders, waaronder met een prachtig aanbod speciaal voor rebellen. Ben jij ook een rebel en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategy. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.  Dus doe wat nodig is!

 

MAAND VAN DE REBEL | deel 10 | TR-IBU.NL

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

 

#rebel #demaandvanderebel #SAIH #stereotypes #africa #stereotypesharmdignity

 

#entrepreneur #ondernemer

#antropoloog #anthropology

Share this Post

With or without a cause?

rebel finger

 

Oké, oké, dat we de rebel goed kunnen gebruiken om aan de kaak te stellen van wat er gewoonweg niet klopt, is nu wel duidelijk. Zijn onuitputtelijke drang om ons te bevrijden en te veranderen wat niet deugt, is bewonderenswaardig. Maar eerlijk gezegd vinden we soms ook wel dat de rebel een beetje te ver gaat. Choqueren om het choqueren. Get a life*, denken we dan.

 

* denk jij dit ook? En vind jij óók dat er dingen beter kunnen, maar kies jij ervoor om gewoon je eigen pad te vinden in plaats van de weg van anderen te barricaderen? Dan is de kans groot dat jij een ontdekkingsreiziger bent. Lucky you! Komende maand is het de maand van de ontdekkingsreiziger bij TR-IBU! Nog even volhouden dus. 😉

 

Dan terug naar de rebel. Ieder archetype heeft een schaduwkant. En daar, aan de dark side, is het waar je als ondernemer klanten verliest. Dus het is ongelofelijk belangrijk om ook die dark side eens onder de loep te nemen.

 

De rebel komt een aantal rode vlaggen tegen in de woorden verzet, gebrek aan zelfkennis, grenzeloosheid en reactiviteit. De rebel kan de neiging hebben om zich te verzetten tegen alles. Soms zelfs als een soort ‘default’ reactie, zonder dat het écht ergens over gaat. Op zulke momenten is het verzet van de rebel eigenlijk een teken van frustratie. Hij stoort zich mateloos aan alles, maar daaronder vooral aan zijn eigen gebrek aan visie en inhoud. Die rebellen zijn onaangenaam. Ze kunnen behoorlijk grenzeloos zijn. Ze handelen niet proactief maar enkel reactief. Vind je het gek, als je niet weet waar je nou eigenlijk van bent?

 

Het doet een beetje denken aan de ‘Stem tegen, stem SP’ campagne van de Socialistische partij in de jaren 90. Het was een succesvolle, rebelse campagne. Maar het is niet voor niets dat de partij deze wij-zijn-tegen-alles-houding niet meer hanteert – en later zelfs ombouwde tot een ‘Stem vóór’ campagne. Uiteindelijk vinden wij het gewoon toch het meest aantrekkelijk als andere mensen, en dat geldt dus ook voor ondernemers en hun merk, ergens voor staan.

 

Weet jij waar je voor staat? Waarvoor je doet wat je moet doen en laat wat je moet laten? Waar wil jij voor herinnerd worden? Doe onze Native Brand test en ontdek hoe die jou op weg helpt bij het bepalen van jouw ‘why’.

 

Beeld bij dit blog is afkomstig van Digital Spy.

 

MAAND VAN DE REBEL | deel 9 | TR-IBU.NL

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

 

#rebel #demaandvanderebel #darkside #SP

 

#entrepreneur #ondernemer

#antropoloog #anthropology

Share this Post

Arjen Lubachs viral over wapenlobby

wapenlobby arjen lubach

 

Arjen Lubach. Hij maakte zichzelf in een klap wereldberoemd toen hij vorig jaar, vlak na de inauguratie van president Trump zijn satirische filmpje over ‘America first and The Netherlands second’ maakte. In oktober deed hij het nog eens dunnetjes over met dit filmpje. Hiermee steekt hij de draak met de lobby voor de NRA (National Rifle Association). Hij beschrijft de wens tot wapenbezit als een ziekte die het brein ernstig aantast en de familie van ‘slachtoffers’ kapot maakt. Ook bovenop dit filmpje doken media wereldwijd.

 

In Nederland zijn we op het punt gekomen dat alle rariteiten uit Amerika ons eigenlijk niet meer verbazen. En dat is dus precies het gevaar, vinden rebellen zoals Lubach. Dat schouderophalen en het bijna normaal gaan vinden, dat vinden de échte rebellen niet oké. Never settle for less. Met een gezonde dosis humor doet Lubach een oproep aan alle Europeanen om te doneren aan de ‘NRAA’, de Nonsensical Rifle Addiction Anonymous. Wat hij daarmee eigenlijk doet: je de mogelijkheid geven om op een laagdrempelige manier achter zijn mening te scharen en kleur te bekennen.

 

Er zijn een heleboel maatschappelijke organisaties die zich hard maken tegen oneerlijke situaties. Er gaan nog steeds mensen dood van de honger in de Sahel, Nederland stuurt gezinnen met kleine kinderen na 17 jaar zomaar ‘terug naar hun thuisland’. In dit soort organisaties is de rebel als een vis in het water. De boel opschudden, mensen ter verantwoording roepen, de wereld laten zien dat wat er achter de schermen gebeurt écht niet kan.

 

Als ondernemer zet de rebel zich ook af tegen de heersende maatschappelijke norm. Waarom krijgen multinationals uit het buitenland een gunstige belastingdeal? Waarom moeten we allemaal op dezelfde manier succesvol zijn – als je online business goeroes moet geloven. De rebel gaat hier keihard tegenin. Wees jezelf, want álle écht succesvolle ondernemers laten zien dat het juist andersom is: dat succes volgt als je jezelf bent, je sterke kanten centraal stelt en niet je zwakke probeert te compenseren.

 

Dit is precies wat wij bij TR-IBU doen. Jouw authentieke zelf als krachtig vertrekpunt van je brand. Native, van binnenuit. De buitenkant in lijn brengen met de binnenkant, en geen aantrekkelijk sausje gooien over iets dat niet klopt. Die rebel die snapt dit allang! We kunnen het niet beter zeggen dan Ellen, een van onze klanten: “Eerder deed ik dingen omdat ik dacht dat het hoorde. Nu doe ik dingen omdat ik weet dat ze bij mij horen.”


En wat dacht je van Judith? “Francien has the uncanny capability to ask the right questions, triggering entrepreneurs to self reflect on a much deeper level than any ‘branding professional’ I’ve met before her. She approaches entrepreneurs and people with an open mindedness that creates a safe and respectful environment to confront your deepest desires and fears and she effortlessly assists in molding this into a recognizable brand that reflects you and stands out from the crowd.”

 

Ben jij ook een rebel en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens onze Native Brand focus scan t.w.v. 2500 euro gratis bij! Door deze scan breng je focus aan bij het implementeren van jouw Native Brand strategie. Het is zonder enige twijfel de meest waardevolle stap naar een sterk en authentiek merk.  Dus maak onze gratis Native brand test en doe wat nodig is!

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

 

#rebel #demaandvanderebel #lubach

#trump #wapenlobby #NRA

 

#entrepreneur #ondernemer

#antropoloog #anthropology

Share this Post

The rebel entrepreneur

Branson_rechthoek

 

Richard is 16 jaar wanneer hij er helemaal klaar mee is en zijn schooluniform aan de wilgen hangt. In bijna elk vak heeft hij onvoldoendes, zijn leraren vinden hem lui en hij wordt gepest. Zijn strijd tegen dyslectie zorgt er, samen met zijn eigenzinnigheid, voor dat hij de ene na de andere school verslijt. Het schoolsysteem is niet voor hem weggelegd.

 

Als drop-out trekt hij zijn eigen plan. Hij start een jongerenmagazine, waarvoor hij in de eerste gratis editie al $8,000 aan advertenties weet binnen te slepen. Daarmee kon hij maarliefst 50.000 exemplaren verspreiden. Zijn nieuwe carrière als ondernemer was een feit! Het bleek slechts een voorbode van veel meer!

 

Want wie deze 16-jarige rebel is? We kennen hem tegenwoordig als Sir Richard Branson, de oprichter van onder andere Virgin records. Deze serial entrepreneur is niet bang om op zijn bek te gaan en vertrouwt op zijn onderbuikgevoel als hij weer een revolutionair idee heeft. En daarvan volgden er vele na het jongerenmagazine! Zelfs op pensioengerechtigde leeftijd kan Richard niet stilzitten en verdiept hij zich in de mogelijkheden voor toeristische ruimtereizen. Dat niemand dit ooit heeft durven denken, houdt hem niet tegen. Sterker nog, het triggert alleen maar zijn innerlijke rebel. Als hij zijn zinnen ergens op heeft gezet, dan gaat hij door tot het gaatje!

 

Regels zijn er om gebroken te worden, bewijst deze dissident. Bevallen de regerende vliegmaatschappijen je niet? Dan koop je gewoon je eigen versie op. En om nog eens extra tegen alles aan te trappen zet je op de zijkant van je Airbus ‘Mine is bigger than yours’. Richard staat bekend om zijn spraakmakende wijzes van promotie maken.

 

Zijn motto als ondernemer is: in het eerste jaar succes bereiken en anders de markt verlaten. Dit alles of niets principe heeft er voor gezorgd dat een enorme reeks aan bedrijven de revue passeerden. En hij is niet bang om te falen, dat is een fijne les die deze rebelse miljonair ons geeft. Voor alles is een eerste keer en zijn gebrek aan kennis over ‘hoe het moet’ houdt hem niet tegen. Integendeel, het is onderdeel van zijn onbevangen blik op de wereld én mogelijkheden. Hij laat dit zelfs op confronterende wijze terugkomen in zijn wereldberoemde merk ‘Virgin’.

 

Richard’s bekende ‘Virgin records’ startte hij met de verkoop van platen via de post. Toen de opbrengsten terugliepen, had hij de handdoek in de ring kunnen gooien. Maar in plaats daarvan opende hij een platenwinkel, om uiteindelijk een eigen platenlabel ‘Virgin records’ op te richten. Iedereen om hem heen verklaarde Richard voor gek, maar dit sterkte de revolutionair alleen maar om door te zetten en het tegendeel te bewijzen. Virgin records trok – logisch natuurlijk als je een beetje begrijpt hoe Native Branding werkt – eigenzinnige en rebelse muzikanten aan zoals de Sex pistols en The Rolling Stones.

 

Wat we van deze rebel kunnen leren? Laat je niet tegenhouden door een gebrek aan kennis en durf te falen. Maar het belangrijkste is: wees jezelf, ook als ondernemer. Zijn eigenwijze karakter is de kern van zijn merk. Ga van de gebaande paden en schreeuw het van de daken als je denkt dat het anders kan. Breek de regels en trek je eigen plan! Maar alleen als dat bij jou past, als rebel.

 

Benieuwd of jij ook zo rebels bent? En wil je weten hoe jij jouw merk kunt opbouwen door gewoon jezelf te blijven? Doe dan onze Native Brand test en lees alles over de rebel hier: http://bit.ly/NativeBrandTest.

 

Tot slot nog een tof filmpje over het stoutste jongetje van de klas, om je te inspireren: 

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

 

#rebel #demaandvanderebel #virgin

#revolutionair #dropout

 

#entrepreneur #ondernemer

#antropoloog #anthropology

Share this Post

De rebel in beeld

Heerlijk hè? Dat rauwe randje dat de rebellen hier laten zien? Ieder van ons heeft een wilde kant. De rebel spreekt ons precies daarop aan. Hij triggert onze diepgewortelde wens om ons nergens aan te conformeren, om rebels te zijn. De rebel legt bestaande normen naast zich neer en zoekt zelfs naar manieren om ze te vernietigen. Dat kan politiek zijn, maar ook religieus, cultureel en maatschappelijk. De rebel kan schokkend en zelfs wreed zijn, maar ook vreedzaam. In your face, maar ook subtiel en onderhuids. Bekende rebellen uit de geschiedenis zijn Che Guevarra en James Dean, maar ook Martin Luther, Mahatma Ghandi en Vladimir Lenin. Meer recent herken je de rebel in mensen als Bart de Graaff en Richard Branson. Wat ze zo aantrekkelijk maakt voor ons, is hun lef en brutaliteit om tweehonderd procent te gaan voor dat ene visionaire doel dat nog niet iedereen begrijpt. We hoeven écht niet te zijn zoals zij, maar als we een klein beetje van hun dapperheid en commitment konden overnemen…

Get the picture? Dan begrijp je dat het rebel archetype past bij maatschappelijke organisaties. Maar vergis je niet, de rebel heeft duizend gezichten, hij komt dan ook voor in uiteenlopende branches. Meer over de rebel lezen? Dat kan hier.

*Het rebel archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Alle écht succesvolle merken kennen zichzelf en hun charme. Ze bouwen hun merk vanuit hun specifieke archetype. Hier op de website kun je gratis jouw archetype ontdekken met de Native Brand test.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #merk #merkstrategie

#rebel #demaandvanderebel #ode #portraits #portretten

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

Share this Post

Exist on your own damn terms

Is dit een quote die jij aan je (virtuele) muur zou willen hangen? Dan is de kans groot dat jij een rebel bent. Lucky you! Deze maand is jouw maand, met bakken vol inspiratie over en voor de rebellen onder ons op tr-ibu.nl.

Wist je bijvoorbeeld al dat de rebel ook wel bekend staat als activist, revolutionair of dissident?

In de 20e eeuw zagen we heel wat dissidenten, bijvoorbeeld in landen waar inwoners van een communistisch land zich verzetten tegen het regime. Maar regimes zijn niet alleen communistisch.

Eén van de meest recente dissidenten is bijvoorbeeld Edward Snowden. Deze voormalige CIA werknemer en systeembeheerder van de NSA werd in 2013 wereldwijd bekend als klokkenluider van de afluisterpraktijken van de NSA. Snowden is de rebel ten voeten uit: de regels van het spel veranderen, door documenten aan journalisten te verstrekken en de wereld op haar grondvesten doen schudden.

En regimes zijn zelfs niet altijd politiek. Wat dacht je – nog recenter – van de data die Facebook doorverkoopt aan derden? Voormalig werknemers van Cambridge Analytica deden een boekje open over de data misbruik die het bedrijf door middel van Facebook verkreeg. Dit zorgde voor een massale boycot van Facebook.

De rebel wil zijn leven op zijn eigen manier inrichten en bepaalt zijn eigen regels. Bestaande regels zijn er om gebroken te worden en daarmee is de rebel een revolutionair die de één inspireert en de ander juist met zijn gedrag afstoot. En die sterke meningen die ‘de maatschappij’ over hem vormt, dat is precies wat hem drijft. Het gedrag van de rebel valt buiten de norm en daarmee valt hij op en zo kan hij zijn boodschap verspreiden! “Exist on your own damn terms.”

Met deze rebellen in je achterhoofd, komt er bij jou ook vast wel een rebelse quote op. Deel hem met ons, want bij TR-IBU zijn wij dol op rebellen die niet alleen grenzen opzoeken, maar ook gewoon schaamteloos overgaan!

Ben jij een echte rebel? Of juist niet? En wil jij weten wat dat betekent voor jouw merk? Doe dan hier onze Native Brand test en lees hier alles over de rebel.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #merk #merkstrategie

#rebel #demaandvanderebel #ode

#bevrijding #shockandawe #liberation #society #dissident #snowden #facebook #CIA #NSA

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

Share this Post

Viva la revolución!

Ze schoppen tegen heilige huisjes, geven ons een oncomfortabel gevoel en we begrijpen er maar al te vaak niet zoveel van. Waar maken ze zich druk over, die rebellen? Maar oh, wat zijn we ook blij dat ze er zijn! Dit is waarom we zo van rebellen houden.

Je herkent het vast. Dat je kijkt naar de wereld en dominante cultuur waarin we leven, en je een beetje een buitenstaander voelt. Je snapt er niks van. Vinden anderen het normaal dat we ons (moeten) houden aan al die gekke regels en normen die we onszelf en elkaar opleggen? Het lijkt wel alsof de bandbreedte van wat wij ‘normaal’ vinden steeds smaller wordt. Het gevolg is: steeds meer mensen vallen erbuiten. Die noemen we dan HYPERactief, HOOGsensitief, LAAGopgeleid of HOOGbegaafd. Is dat nou echt zo? Of deugt de norm gewoon niet? En als je je dan bedenkt dat ongeveer alle systemen (Cito-toetsen, POP-plannen, SMART-doelstellingen) erop gericht zijn om ons van kinds af aan binnen de norm te krijgen… brrrr!

De rebel begrijpt dat we ons vervreemd kunnen voelen, want hij voelt dat zelf ook! En hij is niet bang om dit van de daken te schreeuwen. Hij tornt graag aan de grenzen van het maatschappelijk geaccepteerde. En oh wat vinden wij het heerlijk dat hij dat doet. Hij geeft ons het gevoel dat we niet gek zijn dat we ons een buitenstaander voelen. En geeft ons de moed om zelf ook in opstand te komen of burgerlijk ongehoorzaam te zijn. We gedragen ons risicovol, en dat geeft (stiekem) een kick. Maar bovenal: we hebben het gevoel dat we ons bevrijden van de regels en normen die we zo beklemmend vinden. Viva la revolución!

Ideale klanten van een rebel-merk voelen zich aangetrokken tot het risicovolle, schokkende en politiek of maatschappelijk incorrecte. Het zijn echt niet allemaal zelf ook rebellen. Het kunnen ook brave burgers zijn, die gewoonweg de behoefte hebben om even stoom af te blazen. En vraag je je af of mensen nou écht die behoefte hebben? Neem dan eens een kijkje op willekeurig welk social media platform en kijk naar de reacties die zogenaamde brave burgers schrijven onder nieuwsberichten. En je weet het.

Voel jij je aangetrokken tot shockerend gedrag en ben je er niet vies van om van de norm af te wijken, zonder na te denken wat ‘men’ daarvan zal vinden? Dan is deze maand van de rebel jou op je lijf geschreven! Het lijf zoals Jolene niet bang is om aan de wereld te laten zien, met al haar ‘imperfecties’. Hulde aan deze rebelse vrouw!

Zeker weten of jij een rebel bent? Doe de test op http://bit.ly/NativeBrandTest.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #merk #merkstrategie

#rebel #demaandvanderebel #ode

#normen #maatschappij #bevrijding #shockandawe #liberation #society #vivalarevolucion

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

Share this Post

Crazy ones and misfits

Wie herinnert zich deze niet? De commercial die start met de memorabele woorden “Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers…” Apple lanceerde deze commercial in 1997, hij ging viral en wordt tot op de dag van vandaag door veel merken als inspiratie merken gebruikt . Het is een ode aan de mensen die afwijken van ‘de norm’, die anders durven te denken. Omdat zij de gamechangers in de wereld zijn.

Steve Jobs, de founder van Apple – een rebel pur sang – zette de digitale wereld op zijn kop met zijn manier van denken. Je ziet dit ook terug in het bedrijfslogo. De appel met een hap eruit refereert aan Adam en Eva, die ondanks het verbod tóch de appel niet konden weerstaan, rebels als ze waren.

Apple wil de wereld laten dat rebellen waardevol zijn. De commercial laat grootheden uit het verleden zien die door ‘anders denken’ geschiedenis schreven. Allemaal leuk en aardig als je terugkijkt. Maar in het heden lopen rebellen eigen altijd tegen een muur van onbegrip op. Verandering roept van nature weerstand bij veel mensen op. Daarom worden rebellen – de voorlopers van verandering – vaak in eerste instantie voor gek verklaard.

Maar de rebel zoekt juist naar bevrijding van de heersende norm en schopt tegen alle regels aan om iedereen wakker te schudden. Hij wil dat we allemaal gaan zien wat hij allang weet: dit moet anders en wel nu! Apple weet dit zo neer te zetten, dat we massaal willen aansluiten bij deze rebel, om zelf ook een klein beetje anders te zijn. “Think different.” En dat werkt, want de schare Applefans is groot! Door de aanschaf van een product in hun brede range, hebben we het gevoel ook een lichte vorm van verzet te geven, zonder al te opvallend te zijn.

Stiekem bewonderen we rebellen wel een beetje. We begrijpen niet helemaal wat ze drijft, maar die drive om de wereld te veranderen vervult ons met ontzag en respect, en misschien onderhuids zelfs met verlangen om ook het heft in eigen handen te nemen! Heb jij rebellen in je omgeving? Of herken jij je in dit verhaal? Doe de Native Brand test op onze site om te zien of jij ook een rebel bent!

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#rebel #demaandvanderebel #ode #inspiratie #inspiration #apple #misfits #shock

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology

Share this Post

Juli: maand van de rebel

Twaalf maanden, twaalf brand archetypes*. Iedere maand staat er bij TR-IBU één in het zonnetje. Juli is de maand van de rebel, logisch natuurlijk want in deze eerste maand va de zomervakantie zetten we ons lekker af tegen alle verplichtingen.

*De rebel is één van de twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. TR-IBU gebruikt deze archetypen om ondernemers te helpen met het creëren van een sterk én authentiek merk: Native Branding. Lees hier meer over Native Branding en de brand archetypes.

De komende maand leer de rebel kennen, want wij delen diverse interessante, waardevolle en grappige ins en outs. Je ontdekt zijn kwaliteiten, waarom we zo van hem houden. We vertellen verhalen over rebellen, delen typische rebelquotes en -beelden en laten gave campagnes zien van grote rebelmerken. Alles om de rebellen onder ons te inspireren om een sterk en authentiek merk te creëren. Hou TR-IBU dus zeker in de gaten de komende maand!

Vind jij jezelf een beetje rebels? Of juist niet? Durf jij hier de test te doen? De uitslag zal je misschien verbazen!

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #rebel #grensverleggend #demaandvanderebel #ode #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity

Share this Post

To jump or not to jump

 

Echt helden doen wat ze moeten doen, zelfs als ze bang zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de Zweedse documentaire Ten Meter Tower zien we hoe angst een loopje met je kan nemen, ook als je weet dat die irreëel is.

 

Tip: kijk hem helemaal uit. En vraag je af: wat zou ik doen als ik daar boven stond? Met andere woorden: in hoeverre laat jij angst bepalen wat je doet? En wat zegt dat over jou als ondernemer?

 

Op de laatste dag van de maand van de held zijn dit vragen die passen! Wakker de held in jezelf aan. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

 

Herken jij je in de held en ben je benieuwd hoe je een sterk én authentiek merk creëert? Neem dan – zeker nu* – contact met ons op.

 

*In de maand van de held waardeert TR-IBU jou nog meer dan anders, waaronder met een prachtig aanbod speciaal voor helden.

Ben jij ook een held en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategy. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.  Dus doe wat nodig is!

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

 

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #inspiratie #viral #tenmetertower #fear

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

Share this Post

Doe ff rustâg!

Eerder deze week hebben we al uitgelegd waarom we bij TR-IBU een (not so) secret crush hebben op de held. Maar eerlijk is eerlijk. Hij kan ook wel een beetje rare of zelfs nare trekjes hebben. Een kleine waarschuwing: als jij een held bent, vind je dit blog niet zo leuk om te lezen. Want óf je wil eigenlijk gewoon overál goed in zijn. Of je vindt gewoon dat je overal goed in bent.

Ik raad je aan om toch even door te lezen.

 

Feedback. En misschien zelf kritiek. Misschien heb je als held geleerd om dit te ontvangen en te beschouwen als manier om (nóg) beter te worden. Maar diep van binnen doet het toch een beetje pijn. Er is een troost. Je kunt er niet zoveel aan doen, want dit gevoel hoort bij een held zijn. En dat zit zo.

 

Helden hebben torenhoge verwachtingen. Van hun omgeving, maar vooral ook van zichzelf. De lat ligt altijd hoog. Dat wat ‘normale’ mensen uitzonderlijk goed vinden, is voor de held de ondergrens. Beter, verder, hoger, sneller. En succesvoller. Dat wil hij zijn, ook als ondernemer. Die hoge verwachtingen kunnen ook te hoge verwachtingen zijn. Het zorgt ervoor dat de held zich kan irriteren aan mensen die niet aan zijn standaard voldoen. Ook aan zichzelf dus, als hij voor zijn gevoel ergens in tekortschiet.

 

In dezelfde lijn ligt een andere valkuil van de held. Hij kan namelijk ook behoorlijk arrogant zijn. En zelfs pestgedrag ligt op de loer. Dat laatste is overigens een teken van een held die ergens tekortschiet. In plaats van zelf oprijzen (wat een held in optima forma doet) kan hij er uit frustratie of zelfs onmacht ook voor kiezen om zelf groter te lijken door anderen te kleineren. Je zou het kunnen vergelijken met valsspelen vanuit de wil om te winnen. In de topsport – heldenbranche bij uitstek – zien we dat ook, in de vorm van doping.

 

Nu we het toch over topsport hebben… daarin kun je een ander raar trekje van de held ontwaren. Namelijk zijn bereidheid tot het nemen van risico’s en het opzoeken van grenzen. Helden lopen het risico om (letterlijk en figuurlijk) vroegtijdig te sterven. Voor ondernemers, die sowieso bereid moeten zijn tot het nemen van risico’s, een serieus punt van aandacht.

 

Herken je je in dit alles? Dan kun je er vanuit gaan dat je een held bent. Wil je weten hoe je deze zwakten omzet in kracht? Neem dan contact op.

 

Voor alle niet-helden zal het een geruststelling zijn om te lezen dat een held ook zo zijn zwaktes heeft. Want eerlijk is eerlijk, dat streberige gedoe van die held kan ons best op onze zenuwen werken. Doe ff rustâg! Gelukkig is de maand van de held bijna voorbij. In juli bevrijden we onszelf met de rebel. Even niet maar steeds doen wat nodig is, maar lekker overal tegenaan schoppen. Wij hebben er alvast zin in bij TR-IBU.

 

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

 

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf

#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #pitfall #valkuil #zwakte #weakness #overcome

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology

Share this Post

Doen wat nodig is: een ode aan de held

De held komt in alle soorten en maten. Dat waaraan je een held altijd herkent, is dat hij doet wat nodig is om zijn doel te bereiken: de atleet werkt zich dag in dag uit in het zweet om de beste te zijn, de brandweerman neemt on the spot de juiste beslissingen om slachtoffers te redden. De held als ondernemer is precies hetzelfde. Hij heeft een doel, hij is op een missie. En hij doet alles wat ervoor nodig is om dat doel te bereiken. Of dat nu een beter bedrijfsresultaat neerzetten is, of een nóg grotere impact maken op de levens van zijn klanten.

Bij TR-IBU hebben we helden in alle uitersten al in ons midden gehad. De ietwat arrogante ik-ben-groter-dan-God-held, die zichzelf schaamteloos overschat en zijn eigen succes belangrijker maakt dan dat van zijn klanten. Maar ook de meer bescheiden, zichzelf soms zelf onderschattende held, die zich onder het mom van “Ik doe wat iedereen zou doen” stiekem wat ongemakkelijk voelt bij de titel held.

Doen wat nodig is, dat doen helden dus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist helden al zo vaak kozen voor het Native Brand programma. Dit is waarom.

Kijk, branding past in dezelfde categorie als business coaching. In die zin dat de investering fors is (als je het goed doet, maar daar gaan we vanuit), terwijl het resultaat niet direct zichtbaar is. Althans, zo lijkt het. Bij TR-IBU vergelijken we het met schilderwerk. Van de uiteindelijke lik verf is het effect het meest direct zichtbaar. Maar veruit het grootste deel van de tijd en energie zit hem in de voorbereiding. Het afnemen, schuren, vullen en repareren, opnieuw schuren en indien nodig ook nog gronden en weer schuren. Het kan een pain in the ass zijn, en al dat werk wordt ook nog eens verborgen onder de uiteindelijke laklaag. Dus oh, wat kan de verleiding groot zijn om het allemaal niet of maar half te doen. Maar wat een kwaliteitsschilder onderscheidt van een prutser, is dat hij weet dat juist die goede basis een beter én duurzamer resultaat geeft. En dat onderscheidt dus ook een serieuze ondernemer van de anderen. Want branding, en zeker Native Branding, legt dezelfde basis voor alles wat zichtbaar en onzichtbaar is.

Het verschil tussen een held en de rest is dat hij zich niet en door niemand laat afleiden. Er is geen ruimte voor ‘moeten we dit wel doen?’. Niks ervan. Zien wat er nodig is. En anno 2018 is dat een sterk en authentiek merk creëren. Weten dat je daar hulp bij nodig hebt. Besluiten om te starten met het Native Brand programma. En dan volle bak gaan.

Want echt, helden gaan er in met alles wat ze in zich hebben. En eerlijk is eerlijk, wij vinden dat ongelofelijk aantrekkelijk (net als hun klanten, by the way)! <3 Omdat zij weten dat een sterk en authentiek merk creëren anno 2018 onmisbaar is voor ondernemers die zichzelf en hun business serieus nemen.

Meer weten over het Native Brand programma? Kijk vooral eens hier.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie
#held #hero #demaandvandeheld #ode

Share this Post

De duizend gezichten van de held

Wow, wat een kracht, energie en toewijding zie je hier! Dit is het gezicht van de held*. Je herkent de held aan een enorme drive, ijzeren discipline, groot meesterschap en zijn talent om altijd het juiste te doen, op het juiste moment. Stel je een gedreven atleet voor, of zijn coach. Echte winnaars! Maar ook een brandweerman of ambulancebroeder, die in crisissituaties precies weet wat hem te doen staat en zo levens redt. Get the picture? Dan begrijp je dat het held archetype naadloos past bij bedrijven en organisaties in de sport en het leger. Maar vergis je niet, de held heeft duizend gezichten. Eigenlijk kan (en wil) iedereen een held zijn, dus passen helden in veel meer branches.

*Het held archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Alle écht succesvolle merken kennen zichzelf en hun charme. Ze bouwen hun merk vanuit hun specifieke archetype. Op de website van TR-IBU kun je gratis jouw archetype ontdekken met de Native Brand test.

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode #inspiratie #portretten

Share this Post

Thank you, mom (and dad).

Het is vaderdag. <3

Er is geen betere dag voor een écht heldenfilmpje! Over… moeders! 😉

“Thank you mom, for teaching us that falling only makes us stronger.”

Op de een of andere manier zijn we – ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw – gaan geloven dat vaders de grote helden van onze kinderen zijn. Sterk, stoer, degenen die altijd de ruwe spelletjes doen en onze kinderen leren dat zij zich niet moeten aanstellen.

In deze commercial laat Proctor & Gamble – leverancier van een groot aantal bekende huishoudelijke merken zoals Pampers en Ariël – zien dat het vaak juist de moeders zijn die deze rol vervullen. We zien groter wordende kindjes, die vallen en opstaan. Vallen. En opstaan. Als de kindjes groter worden, zien we dat het uiteindelijk Olympische kampioenen worden.

De boodschap: je leert iets echt als je niet stopt bij tegenslag. Als dat geen heldenboodschap is? Maar het gaat nog even verder. Want Procter and Gamble kiest ervoor om juist de drijvende kracht achter deze kampioenen te laten zien. Degene die ze steeds opnieuw optillen na een val, die ze stimuleren om door te gaan, die zorgen voor alle randvoorwaarden die nodig zijn om te kunnen uitgroeien tot kampioenen. Met andere woorden: moeders.

Hoewel het filmpje moeders in de schijnbaar moderne heldenrol zet, is de onderliggende boodschap verrassend klassiek. Hoe kan het ook anders, als de leverancier van allerhande schoonmaak- en verzorgingsmiddelen zich ‘Proud Sponsor of Moms’ noemt.

Hoe dan ook, het is en blijft een mooi filmpje. Een ode aan moeders. En vaders, want die houden zich anno nu gelukkig net zo goed bezig met de zorg voor hun kinderen. Lieve papa’s, waar zouden we zijn zonder jullie? Gefeliciteerd met vaderdag!

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor de titel ‘held?’ Doe de test op http://bit.ly/NativeBrandTest.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld

#ode #commercial #inspiration #inspiratie #pg #proctorandgamble

Share this Post

De held in jezelf ontdekken: het verhaal van Mariska

Ze deed de Native Brand test, en daar stond het: “De test heeft het uitgewezen. Er is geen twijfel over mogelijk. Jij bent een échte held.” Het voelde een beetje gek. Ergens was wel herkenning, maar allemachtig, die teksten over de held waren wel héél sterk en stoer.

Bij TR-IBU kennen we Mariska inmiddels al een poosje. En wij hadden het allang gehoord in hoe zij spreekt en gezien in wat ze doet. Deze strategische communicatieadviseur is een échte held. Een ingetogen held nog, dat wel. En één die zich verborgen hield onder een laag bescheidenheid en onzekerheid. Maar ook één die op het punt stond haar echte ‘ik’ te ontdekken. En dat gebeurde al in de allereerste week van het Native Brand programma.

Dit is wat er gebeurde.

Mariska startte met het programma van de held, maar worstelde met een gebrek aan herkenning. Dus stapte ze die week enigszins vertwijfeld in ons eerste 1 op 1 gesprek.

En wat daar gebeurde was zo tof! Achteloos vertelde Mariska een verhaal uit haar privéleven. Haar zoon had op vakantie eens een heftig bloedende hoofdwond. Toen iemand in paniek Mariska kwam halen, twijfelde zij geen seconde. Want hoofdwonden bloeden altijd nogal hevig, dus in plaats van paniek waren er doeken nodig om dat bloeden te stelpen. Ze pakte ze mee en met dat het bloed werd gestopt, verdween ook de paniek en konden ze beoordelen welke stappen nog nodig waren. In no-time was alles weer oké.

“Mariska, wat werkt voor jou het beste in je werk? Heb je tijd nodig om uitgebreid na te denken over het juiste besluit, de juiste strategie? Of functioneer jij juist het beste onder druk, als er direct actie nodig is? Omdat de adrenaline-rush ervoor zorgt dat je on the spot de juiste beslissingen neemt? Ben jij de cardioloog die een behandelplan maakt of de ambulancebroeder die direct doet wat nodig is?” Dat was de vraag. Right there. Mariska viel stil. Ze keek even voor zich uit. En besloot toen: “Opdrachten waar mijn opdrachtgever écht druk ervaart en er snel en kordaat besluiten genomen moeten worden, zijn geweldig! Ik kom tot mijn recht in die situaties, weet dan wat ik moet adviseren, word serieus genomen en kan bergen verzetten. En nu snap ik ook waarom het in sommige andere opdrachten zo moeizaam gaat. Als een opdrachtgever niet écht gecommitteerd is, de pijn niet groot genoeg is en daardoor ruimte creëert voor twijfel en uitstel, of juist ongefundeerd niet het juiste wil doen. Dan zit mijn wil om ze te ‘redden’ me in de weg, want ze willen helemaal niet gered worden. God, wat ga ik mezelf een hoop frustratie besparen nu ik dit weet. Dit soort opdrachten zijn gewoon niet voor mij. En ik kan het checken aan de poort, door de juiste vragen te stellen.”

Zo is het. Het is niet alleen de vraag of jij de juiste mens op de juiste plek bent voor je opdrachtgever. De vraag is ook of zij je de context bieden waarin jij wilt werken. Dat overtuigend en helder neerzetten, daar gaat een enorme (aantrekkings)kracht vanuit. En dat is wat Native Branding doet!

Met Mariska komt het wel goed. Die weet inmiddels precies wat voor type held zij is en wat haar klanten zo aantrekkelijk aan haar vinden. 🙂 Daarom hebben wij in de maand van de held een mooi aanbod voor alle andere Mariska’s van deze wereld.

Ben jij ook een held en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategy. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.  Dus doe wat nodig is!

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode #realstory #mariska

Share this Post

Waarom wij van helden houden

Sneller, verder, hoger, harder, langer, mooier, groter, dikker, dunner, beter, best. Groter, sterker, beter dan de rest. Het is een kinderliedje uit 1985, maar het lijkt wel geschreven voor ons in het hier en nu.

Je kunt er gek van worden, er van alles van vinden. Je kunt je ertegen verzetten, er niets mee te maken willen hebben, of juist door getriggerd raken. Maar of je het nu wilt of niet, alles (inclusief ‘het leven’) lijkt wel een (wed)strijd. Een survival of the fittest.

Ons leven is van tijd tot tijd dus best uitdagend. En als het niet uitdagend genoeg is, leggen we zelf de lat maar al te graag nog een stukje hoger. Doel- en resultaatgericht leven en werken, het voelt bijna als ademen. Maar is dat wel zo? Het kan best overweldigend zijn, altijd op zoek te zijn naar een ‘next level’. Of om je heen te zien dat iedereen vooruit gaat, en jij niet. Of niet hard genoeg.

Want de arena waar we onze (wed)strijd spelen, heeft zich ook nog eens naar social media verplaatst. Waar we vooral zien wat er bij anderen goed gaat. Als je niet beter zou weten, zou je jezelf voortdurend een verliezer kunnen vinden.

Gelukkig zijn er helden. Zij geven ons moed, kracht en zelfvertrouwen. Als een ware coach leren zij ons de juiste skills, competenties en de mindset van een winnaar. Of ze redden ons als dat nodig is door zelf het juiste te doen op het juiste moment, zoals de voorbijganger die geen seconde twijfelt en een kind uit het water redt. De discipline, gedrevenheid, besluitvaardigheid en risicobereidheid van een held fascineren ons. We kunnen er onder de indruk van zijn, of zelfs door geïmponeerd. Maar de held is ook ons voorbeeld, hij motiveert ons om ook het beste uit onszelf te halen. We voelen ons empowered en hoopvol. Wat een heerlijk gevoel!

Tel daarbij op dat helden hun krachten graag inzetten om de wereld te verbeteren, en je weet: die held willen we wel in onze inner circle.

Ben jij een held? En wil je weten hoe je vanuit dat archetype in dertien weken een sterk én authentiek merk bouwt? Neem contact op met TR-IBU voor meer informatie over het Native Brand programma.

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode #trends #insights

Share this Post

Be strong

“Be strong, you never know who you inspire.”

Is dit een quote die jij aan je (virtuele) muur zou willen hangen? Dan is de kans groot dat jij een held bent. Lucky you! Deze maand is jouw maand, met bakken vol inspiratie over en voor de helden onder ons op tr-ibu.nl.

Wist je bijvoorbeeld al dat de wereld en tijd waarin wij nu leven on-ge-lo-fe-lijk goed bij helden past? Dat zit zo. Alles verandert zo snel, dat we mensen en merken nodig hebben die energie krijgen van verandering, die risico’s durven nemen en die zich willen bewijzen door uitdagingen aan te gaan. Als je dan ook nog bedenkt hoe resultaatgericht onze maatschappij is, weet je het zeker: we hebben die gedreven held gewoon nodig! Om de held te zijn die we zelf niet zijn in ons leven. Óf om ons te helpen met het ontdekken van de held in onszelf.

Wat is jouw favoriete heldenquote?

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode #quote

Share this Post

Find your greatness

“I don’t love it, but I think it will grow on me.” Dit was de reactie van Phil Knight, oprichter van Nike, toen hij begin jaren zeventig bij gebrek aan beter akkoord ging met de ‘swoosh’ als logo voor zijn nieuwe sportmerk. Hij betaalde een jonge design studente er 35 dollar voor. Niemand had in die tijd kunnen weten dat deze swoosh zou uitgroeien tot één van de sterkste merk iconen wereldwijd. “I guess we’ll go with the Nike thing for now” sprak dezelfde Phil overigens over de naam. Little did he know…

Nikè is de Griekse Godin van de overwinning. Niet alleen van een overwonnen strijd, maar ook van elke in een wedstrijd behaalde zegen of het slagen van een uitdaging die met moeite en inspanning werd volbracht. De naam kon niet beter passen bij een merk dat zich richt op sporters van alle niveaus. De missie van Nike: “Inspiratie en vernieuwing voor iedere atleet* ter wereld.

*Als je een lichaam hebt, ben je een atleet.” Er is dan ook geen merk ter wereld een beter voorbeeld van een held dan Nike. Dat zit zo…

Die held, die houdt van winnen. Hij houdt ook van winnaars trouwens. Verliezers, daar heeft hij niet zo’n hoge pet van op, maar nog erger vindt hij mensen die het niet eens proberen. Die bij voorbaat al opgeven. Nee, de held is niet zo. Uiterst gedisciplineerd en gedreven doet hij dag in dag uit wat nodig is om zijn doel te bereiken. Just do it.

Nu kent ieder archetype drie niveaus. Mensen en merken op niveau één richten zich primair op hun eigen behoeften terwijl zij op niveau drie zich juist op anderen richten. Een held van niveau één wil vooral zelf winnen – of is vooral bezig met zichzelf redden, want redden, dat doen helden ook. En een held op niveau drie helpt anderen winnen – of redt ze, for that matter. Als je dat weet, kijk je anders naar een merk als Nike. Je snapt dat dit merk het heldenarchetype in zijn hoogste vorm heeft omarmd. Al ruim vijftig jaar heeft Nike wereldwijd ontelbaar veel mensen geholpen met de atleet in zichzelf ontdekken. Op alle niveaus, precies volgens hun missie.

Helden kunnen ook arrogant zijn trouwens, of rücksichtslos. Nike heeft dan ook diverse malen onder vuur gelegen. Slechte arbeidsomstandigheden, belastingontduiking, dat soort dingen. Voor het grote publiek doet het er allemaal niet zo toe. Wie verwacht er nu van een brandweerman dat hij zich zorgen maakt over die mooie antieke deur als er kinderen uit het brandende huis moeten worden gered? A hero’s gotta do what a hero’s gotta do. Zoiets. En dus gaat Nike door, sportkleding en materialen voor iedere sporter, met wereldwijde community-activiteiten onder het mom “sport has the power to move the world”. En met campagnes als deze beauty met de naam Find Your Greatness.

Find your greatness.
Greatness is for all of us
This is not about lowering expectations
It’s about raising them for every last one of us
Because greatness is not in one special place
And it’s not in one special person
Greatness is wherever somebody is trying to find it.”

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode #nike

Share this Post

Juni: maand van de held

Twaalf maanden, twaalf brand archetypes*. Iedere maand staat er bij TR-IBU één in het zonnetje. Juni is de maand van de held, logisch natuurlijk want het is deze maand tenslotte vaderdag!

De komende maand leer de held kennen, want wij delen diverse interessante, waardevolle en grappige ins en outs. Je ontdekt zijn kwaliteiten, waarom we zo van hem houden. We vertellen verhalen over helden, delen typische heldenquotes en -beelden en laten gave campagnes zien van grote heldenmerken. Alles om de helden onder ons te inspireren om een sterk en authentiek – en dus heldhaftig – merk te creëren. Hou TR-IBU dus zeker in de gaten de komende maand!

Vind jij jezelf heldhaftig? Of juist niet? Durf jij de test te doen? De uitslag zal je misschien verbazen!

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture #merk #merkstrategie

#held #hero #demaandvandeheld #ode

*De held is één van de twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. TR-IBU gebruikt deze archetypen om ondernemers te helpen met het creëren van een sterk én authentiek merk: Native Branding. Lees hier meer over Native Branding en de brand archetypes.

Share this Post

Care makes a man stronger

Sterke mannen, échte mannen. Als afsluiter van de maand van de zorgzame een commercial die laat zien dat zorgen krachtig is. Wat een helden!

What makes a man stronger? Showing that he cares.”

Dove is een verzorgingsmerk dat zich primair richt op vrouwen. De visie: “Wij vinden wij dat echte schoonheid moet staan voor zelfvertrouwen in plaats van onzekerheid. Daarom proberen we vrouwen een positiever beeld te geven van hun eigen uiterlijk, hun zelfvertrouwen te verbeteren en het beste uit zichzelf te halen.”

Dat juist een dit merk komt met een commercial over mannen die zorgen, is dus bijzonder. Het is een manier om te laten zien dat zorgen, voor anderen en dus ook voor jezelf, ook voor sterke mannen is. Als moeders met jonge kinderen, snappen wij dat. Mannen die het leuk doen met kinderen zijn mega-sexy! Dus ehm, zou de doelgroep dan uiteindelijk toch de zorgzame vrouw zijn, die zo graag deze mannen naast zich ziet?

Wat denk jij?

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie #dove #caremakesamanstronger

Share this Post

Betuttelend gedoe

En..? Ben je al dat zorgzame, betuttelende gedoe deze maand op TR-IBU al zat? 😉 Dan is de kans groot dat jij géén zorgzame bent. Daarover zo meer, trouwens.

Maar eerst even over dat betuttelende. Zorgzamen hebben per definitie het beste met anderen voor. Daarom houden we ook zo van ze. De grootste angst van een zorgzame is dat ons iets overkomt terwijl we op hen rekenen. Ze kunnen dan ook soms een tikkeltje overbezorgd zijn. De relatie die wij hebben met zorgzamen hebben, kan net zo complex zijn als die met onze ouders – de meest primaire zorgzamen in ons leven. Want wat vinden we het heerlijk om op ze te kunnen terugvallen. We verwachten – en krijgen in de meeste gevallen gelukkig ook – stabiliteit, voorspelbaarheid, veiligheid en bescherming. Maar wat vervloeken we soms hun bemoeizucht, de duizenden ‘doe je wel voorzichtigs’ die we op een dag te horen krijgen. “Geef me de ruimte om te ontdekken, te groeien, op mijn bek te gaan en weer op te staan!” roepen we dan.

Daar komt bij dat we leven in een maatschappij waarin het individuele hoogtij viert. Én waarin we ook nog eens het (waan)idee hebben dat alles maakbaar is. Dat zorgt ervoor dat als je niet in staat bent om in je eentje je eigen leven succesvol vorm te geven, dat al gauw als ‘verlies’ wordt gezien. Er is een grote focus op ‘harde waarden’ zoals zelfredzaamheid, zelfstandigheid, mondigheid en onafhankelijkheid. Kijk maar eens naar de sociaal-emotionele kwaliteiten waar zelfs 4-jarigen op school al op worden beoordeeld. Daarin is veel minder aandacht voor empathie, hulpvaardigheid en goed kunnen luisteren. Een kind dat daarin excelleert, wordt ‘hoogsensitief’ genoemd. Is dat zo, of ligt de norm voor ‘zachte waarden’ gewoon te laag?

Hulp nodig hebben, of zelfs zorg en bescherming, lijkt dus maatschappelijk not done. Betekent dit dan dat er geen plek is voor zorgzame merken? Hell no! De behoefte aan zorg en zorgzaamheid is er altijd, en in de onderstroom juist extra sterk. De zorgzame merken die klaar zijn voor de toekomst zijn echter wel de stereotype van de zelfopofferende martelaar of overbezorgde moeder voorbij. Been there, done that. Zij creëren een ultieme balans tussen geven én ontvangen, zijn zelfbewust én krachtig, en bovendien interessant voor vrouwen én mannen.

Met het Native Brand programma van TR-IBU ontdek en ervaar je in dertien weken dat (en hoe) je dat doet. Ben jij ook een zorgzame en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategie. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek, future proof zorgzaam merk.

All good. Vind je al dat gezorg toch niks? Dat ben jij vast geen zorgzame. Maar wie ben je dan wel? Misschien ben jij wel een echte held? Dan heb je geluk! Komende maand brengt TR-IBU een ode aan alle helden. Hang in there. 🙂

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie #betutteling #overbezorgdheid

Share this Post

Hoe een zorgzaam meisje de held werd in het leven van een 82-jarige

Oh my, pak maar even een doos tissues voor je deze korte docu kijkt.

Hoofdrolspelers zijn de 4-jarige Norah die in de supermarkt een nors kijkende oude man aanspreekt. Zij blijkt een engel, op het juiste moment op de juiste plaats. Want Dan, zo heet de bejaarde man, was in diepe rouw na het verlies van zijn vrouw. Zijn wereld voelde als onder zijn voeten vandaan geslagen. Norah zag iets in hem, iets dat hij nodig had. En gaf het. Aandacht, zorg, een knuffel. Een vriendschap voor het leven ontstond, en de 82-jarige Dan heeft zijn ‘purpose in life’ weer terug.

Zo zie je maar, zorg en aandacht voor anderen hoeven we niet aan te leren. Het is één van de twaalf waarden waaraan mensen – van kinds af aan – betekenis ontlenen. Zorgzamen zien wat anderen nodig hebben. En geven het. Wát een helden zijn het toch.

Herken jij die in de zorgzame en ben je benieuwd hoe je een sterk én authentiek merk creëert? Neem dan – zeker nu* – contact met ons op.

*In de maand van de zorgzame waardeert TR-IBU jou nog meer dan anders, waaronder met een prachtig aanbod speciaal voor zorgzamen.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie

Share this Post

Het veelzijdige gezicht van de zorgzame

Mooi plaatje hè? Dit is het gezicht van de zorgzame*. Compassie en zelfopoffering, dat typeert hem. Stel je een empathische verpleegkundige voor, of een attente conciërge. Maar ook een oma die haar kleinkinderen in de watten legt. En vaders en moeders natuurlijk, die hun kinderen beschermen, voeden en begeleiden. Get the picture? Dan begrijp je dat het zorgzame archetype past bij bedrijven en organisaties die zich maar al te graag bezighouden met zorgen en verzorgen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, non-profit en hospitality. Maar vergis ze niet: je komt ze ook tegen in verrassende andere branches.

Lees hier meer over de zorgzame.

*Het zorgzame archetype is een van twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. Alle écht succesvolle merken kennen zichzelf en hun charme. Ze bouwen hun merk vanuit hun specifieke archetype. Op de website van TR-IBU kun je gratis jouw archetype ontdekken met de Native Brand test.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie #portretten

Share this Post

The power of care: het verhaal van Karin

Tijdens de Dag van de Moeiteloosheid op 16 april kwam TR-IBU in actie voor de workshop “Native Branding. Moeiteloos naar een sterk en authentiek merk.” Het zorgde voor een prachtige ontmoeting met Karin.

Karin is ondernemer, organisatie-adviseur en coach. Bovendien gevraagd om tijdens de Dag van Moeiteloosheid als gastvrouw op te treden én deelnemer aan de workshop van TR-IBU. De eerste ontmoeting is bij aankomst op het landgoed.

Daar zit ze. In een heerlijke straal lentezon nog even wat laatste hand- en spandiensten te verrichten voor de organisatie. Als ze onze zoekende blik ziet, komt ze gauw in actie. “Jullie komen voor de Dag van de Moeiteloosheid? Welkom! Ik ben Karin.” Ze dirigeert ons naar de koffie en thee, en werpt zich terloops op als vraagbaak voor alle praktische details. Voor de voorbespreking met workshopleiders is het Karin die de schapen in het hok houdt. Tijdens het plenaire deel houdt zij de tijd in de gaten. Ze valt op, want kijkt voortdurend om zich heen, checkt of iedereen het goed heeft. Nog voor de zon de presentatie op het scherm kan beïnvloeden, doet zij geruisloos de gordijnen dicht.

Als de workshopronde start, nemen wij ons voor om éxtra grote impact te maken op Karin. Omdat we voelen dat zij dat verdient.

Omdat Karin de Native Brand test al deed, weten we dat zij een zorgzame is. In aanloop naar de workshop heeft ze echter haar twijfels over de uitslag geuit. Dat kan, een test is maar een test. Maar inmiddels weten wij dat een twijfel als deze vaak komt door een (negatief) oordeel van een ondernemer over zijn of haar archetype. En alles wat we zien vandaag, onderschrijft het zorgzame karakter van deze bijzondere vrouw.

Dan begint de workshop. En zonder dat Karin het beseft, doet ze iets waardoor er geen twijfel meer mogelijk is! Na de introductie krijgt de groep ondernemers een viertal opdrachten. Pen en papier zijn nodig, en er blijken een paar pennen te weinig. Nog voor we het beseffen, is Karin al onderweg naar buiten. “Even pennen halen!” roept ze, terwijl ze in een moeiteloze beweging haar camera meegrist. “Ik maak meteen even wat foto’s van de andere workshops, hoor.” En weg is ze. En weg de paar minuten kostbare tijd waarin het juist om haar mocht gaan.

Als we later Karin spreken, ziet ze het zelf ook. “Ja, ik manoeuvreer me eigenlijk wel vaak en graag in deze rol. Jeetje, dat is eigenlijk wel slecht, hè?” Nee Karin, dat is niet slecht. Integendeel! Als zorgzame weet jij wat anderen nodig hebben, nog voordat ze het zelf weten. Jij ziet ons, écht. Dat is een ongelofelijk talent, en ook nog eens bijzonder waardevol in een wereld en tijd waarin we onszelf zo makkelijk voorbij lopen. Wat een gevoel van geruststelling dat er mensen zijn die ons een beetje in de gaten houden. Die voor ons zorgen als we dat zelf niet doen. Hoe waardevol is dat? Het enige wat je moet doen is jouw unieke kracht en talenten als zorgzame inzetten om je merk te versterken. ‘Vatten’ wat jou uniek en waardevol maakt voor jouw ideale klanten. Jezelf voor even de hoofdrol geven om daarna nog veel meer impact te kunnen maken op anderen.

Met Karin komt het wel goed. Wij gaan de komende tijd nog veel van haar horen en zien bij TR-IBU. 🙂 Daarom hebben wij in de maand van de zorgzame een mooi aanbod voor alle andere Karins van deze wereld.

Ben jij ook een zorgzame en kies jij deze maand voor het Native Brand programma? Dan krijg je niet alleen het intense en impactvolle programma van dertien weken én jouw eigen Native Brand strategie, maar er ook nog eens de Native Brand focus scan gratis bij! Door deze scan hou je focus op het implementeren van jouw Native Brand strategie. Het is zonder enige twijfel de zekerste stap naar een sterk en authentiek merk.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie #karin

Share this Post

Ode aan de zorgzame

Moederdag. Geen beter moment voor een ode aan de zorgzame. Natuurlijk zijn niet alleen moeders zorgzaam, maar de zorgzame wordt vanwege zijn aangeboren, immense behoefte om voor mensen te zorgen wel met een moeder- of vaderfiguur geassocieerd. Niet zo gek, want de drang van ouders om hun kinderen te verzorgen en beschermen, is instinctief en komt met een grote dosis zelfopoffering. Dat is precies zo voor de zorgzame. Hij geeft en geeft, omdat hij wil dat er voor anderen gezorgd wordt.

De zorgzame is goed en empatisch. Hij handelt vanuit compassie en is meer bezorgd over anderen dan over zichzelf. Hij is niet zo makkelijk van zijn stuk te brengen. Kalm en optimistisch – zelfs in geval van crisis.

Maar waarom vinden wij het eigenlijk zo fijn dat er voor ons gezorgd wordt? Waarom houden wij van zorgzame mensen en merken? Dat zit zo.

We leven in een wereld en in een tijd waarin we op een dag verschillende rollen en identiteiten aannemen. Ouder, kind, partner, professional, ondernemer, vriend(in), en soms wel drie of vier daarvan tegelijk! Onze kinderen, ouders, de wereld om ons heen, ze vragen allemaal onze aandacht. En heel eerlijk, dat overweldigt soms behoorlijk. Wij worstelen er echt af en toe mee… met het vinden van een balans tussen voor onszelf zorgen en voor anderen zorgen. Wat heerlijk dat er bedrijven en organisaties zijn die dat begrijpen, die ons erkennen voor wat we allemaal doen voor anderen. Die ons helpen in onze zorg voor anderen, en die op hun beurt eens voor óns zorgen! Zij voelen onze behoeften nog voor we ze zelf voelen, simpelweg omdat zij weten hoe het is!

We weten precies welke merken écht om ons geven en welke het alleen maar zeggen. Zorgzame merken zijn merken waar we op kunnen rekenen! Zij zetten ons op de eerste plaats, ook als we dat zelf niet doen. Wat geweldig!

En by the way… écht niet alleen moeders zijn zorgzaam! Land’s End, een Amerikaans kledingmerk heeft dat heel goed begrepen. In één van hun advertenties zie je een vader met zijn kind, met daarbij de tekst: “Dress casual, for when your second most important meeting is with your CEO”. Te gek! Daarom bij dit blog ook een foto van een papa. <3

Ben jij een zorgzame? En wil je weten hoe je vanuit dat archetype in dertien weken een sterk én authentiek merk bouwt? Neem contact op met TR-IBU voor meer informatie over het Native Brand programma.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #inspiratie #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture

Share this Post

I care. I care a lot. It’s kinda my thing.

Is dit een quote die jij aan je (virtuele) muur zou willen hangen? Dan zou je zomaar eens een zorgzame kunnen zijn. Lucky you! Deze maand is jouw maand, met bakken vol inspiratie over en voor de zorgzamen onder ons op tr-ibu.nl.

Wist je bijvoorbeeld al dat zorgzamen de toekomst hebben? We leven in een tijd en wereld van grote individualisme. Zorgzame merken doen een beroep op ons onderhuidse verlangen om te zorgen voor anderen en door anderen verzorgd te worden. We staan aan de vooravond van een trend waarin steeds meer mensen betekenis (en status!) ontlenen aan hun zorgzaamheid. Je zou dus kunnen zeggen dat zorgzamen trendsetters zijn. Let wel: de stijl van zorgen is wel anders dan, zeg, vijftig jaar geleden toen zorgen voor elkaar ook hot and happening was. Meer weten? Neem contact op met TR-IBU.

Benieuwd of jij een échte zorgzame bent? Doe dan snel de Native Brand test! Laat je het weten als je inderdaad een zorgzame bent?

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #quote #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture

Share this Post

Zorgzame inspiratie: Volvo, for life

Impactvolle zorgzame commercial zonder letterlijke impact. Maar figuurlijk is de impact des te groter. Helemaal uitkijken!

Sometimes the moments that never happen, matter the most.”

En? Heb je ook kippenvel? Deze commercial is honderd procent Volvo. And here’s why. Volvo is een échte zorgzame!

Even een nerdy feitje. In 1959 vond Niels Bohlin van Volvo de driepuntsgordel uit. Alle Volvo’s wereldwijd werden ervan voorzien, en al gauw volgden ook de auto’s van andere merken. Niet zo gek, want tot op de dag van vandaag biedt deze gordel de meest effectieve bescherming bij een ongeluk. “Sinds de jaren zestig heeft de veiligheidsgordel van Bohlin vele honderdduizenden levens gered en miljoenen mensen behoed voor letsel of de ernst van de letselschade beperkt.” staat er op de site van Volvocars.

Het is niet zomaar dat Volvo deze uitvinding claimt én viert. Volvo is een échte zorgzame! De zorg voor mensen in het verkeer is niet een mooi verhaal, maar de reason of being van het Zweedse automerk. Betekent dit dat auto’s van andere merken niet veilig zijn? Nee. Betekent het dat Volvo niet bezig is met design, met innovatie, met duurzaamheid, met avontuur of met fun? Ook niet. Het betekent dat Volvo zich van andere automerken onderscheidt door een oprechte, authentieke zorg voor verkeersveiligheid. En dat is écht geen windowdressing. Check maar eens Volvo’s Vision 2020.

Moeten we nu allemaal een Volvo moeten kopen? De wereld wordt er vast niet slechter op. Maar waarschijnlijk is het niet nodig. Want als Volvo Vision 2020 waarmaakt, zullen ze de insights zonder twijfel delen met andere merken. Veiligheid beats concurrentie. Volvo, for life. Zorgzamer dan dit wordt het niet.

Of ben jij een zorgzame en kun jij dit beter? Doe de test hier.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #volvo #forlife #inspiratie

Share this Post

Mei: de maand van de Zorgzame

Twaalf maanden, twaalf brand archetypes*. Iedere maand staat er bij TR-IBU één in het zonnetje. Mei is, natuurlijk – het is deze maand tenslotte moederdag, de maand van de zorgzame

De komende maand kun je de zorgzame leren kennen, want wij delen hier diverse interessante, waardevolle en grappige ins en outs. Je ontdekt zijn kwaliteiten, waarom we zo van hem houden. We vertellen verhalen over zorgzamen, delen typische zorgzame quotes en beelden en laten gave campagnes zien van grote zorgzame merken. Alles om de zorgzamen onder ons te inspireren om een sterk en authentiek – en dus zorgzaam – merk te creëren. Hou TR-IBU dus zeker in de gaten de komende maand!

We zijn voor nu natuurlijk vooral benieuwd of jij je herkent in de zorgzame. Ontdek het hier. Laat je het weten als jij een zorgzame bent? Deze maand is een ode aan jou! 

*De zorgzame is één van de twaalf psychologie-onderbouwde archetypen. TR-IBU gebruikt deze archetypen om ondernemers te helpen met het creëren van een sterk én authentiek merk: Native Branding. Lees hier meer over Native Branding en de brand archetypes.

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#zorgzame #caregiver #demaandvandezorgzame #ode
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture

Share this Post

01|03|’18 Stralend als de zon

Vorig jaar werd ik veertig. Van mijn lieve vriendin Janneke kreeg ik een kettinkje met een zonnetje. Met de boodschap: “Jij bent de laatste jaren net zo stralend als de zon. Wat een rijkdom dat je jouw energie om je heen verspreidt.” Het kettinkje draag ik sindsdien altijd en overal. Net als de prachtige woorden van Janneke, die ik voor altijd opsloot in mijn hart.

Ze resoneren na. En deze week vielen er zomaar een paar puzzelstukjes in elkaar. De afgelopen maanden is er namelijk iets bijzonders aan de hand. Het lijkt wel of iedere ondernemer die ik spreek voor mijn Native Brand programma bezig is met hetzelfde thema. 

Het is een indrukwekkend thema, dat gaat over je eigen grootsheid ontdekken. Over je niet langer klein laten voelen door de buitenwereld, door verwachtingen van anderen. Maar ook niet door je eigen angst om te falen of – soms enger nog – te slagen. Want, Marianne Williamson schreef het treffend in haar gedicht, dat is waar het over gaat: 

Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness, that most frightens us.
We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?
Actually, who are you not to be? You are a child of God.
Your playing small doesn’t serve the world.
There’s nothing enlightened about shrinking
so that other people won’t feel insecure around you.
We are all meant to shine, as children do.
We were born to make manifest the glory of God that is within us.
It’s not just in some of us; it’s in everyone.
And as we let our own light shine,
we unconsciously give other people permission to do the same.
As we’re liberated from our own fear,
our presence automatically liberates others.

Vergis je niet, dit thema speelt bij álle ondernemers. Groot, klein, oud, jong, man en vrouw. Deze week ontdekte ik dat het niet toevallig is dat dit thema – en zelfs letterlijk dit gedicht – keer op keer terugkomt. 

Sinds ik ben gestopt met me laten leiden door angst, sinds ik me bewust ben van mijn ‘bedoeling’, ik volledig vertrouw op mijn intuïtie en ik niet langer bescheiden en terughoudend ben als ondernemer, gebeurt er iets magisch. Ik ben meer mezelf dan ooit* en mensen voelen dat. Oprecht en authentiek, maar dus ook krachtig en stralend, voer ik betekenisvolle gesprekken, maak ik impact op anderen. Zonder enige moeite. En het mooie? Met mijn Native Brand programma help ik andere ondernemers om precies dát ook te doen. “We give other people the permission to do the same.” Precies zoals Janneke zei. 

Op www.tr-ibu.nl lees je hoe ik dat doe.Langzaam ontstaat er een tribe van Native Brands. Welkom!

* Een oude vriendin zei: “Ik zie weer de brutale Francien van toen je zestien was!”

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology #tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #impact #leavingamark #womanonamission #creatingatribe #magic #gogogo #gohardorgohome #aplancomestogether #allesklopt #iloveit #shine #stralen #zon #sun #beaming #impact #moeiteloos #bedoeling

Share this Post

19|01|’18 Impact maken

In ieder gesprek met iedere klant vertellen zij mij hoe groot de impact is die mijn Native Brand programma op ze maakt. Ik ben onder de indruk van hun toewijding, van hun vertrouwen in mij en van hun bereidheid om eerlijk naar zichzelf te kijken.

Samen ontdekken we (ik, maar zij zelf ook!) hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. En wat de impact is op hun business, hun klanten en hun merk als ze besluiten juist dát te omarmen. Zij beseffen: mijn merk, dat ben IK! Het raakt ze voortdurend, en mij natuurlijk ook.

Zo bouwen we in dertien intense weken de strategie voor een sterk én authentiek merk, waar de bezieling en passie vanaf spat! Zij creëren daarmee grootste resultaten. “Het klopt weer” hoor ik. “Ik ervaar opnieuw de energie waarmee ik ooit startte”. Maar ook: “Het kost me geen moeite meer om te doen wat nodig is, en klanten vallen ineens voor me!”

Ben je ondernemer en wil jij in ook in dertien weken naar ‘a brand new you’? Kijk eens op http://www.tr-ibu.nl/native_brand_programma/

#entrepreneur #ondernemer #antropoloog #anthropology #tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding #abrandnewyou #debesteversievanjezelf #identity #culture #impact #leavingamark #womanonamission #creatingatribe #magic #gogogo #gohardorgohome #aplancomestogether #allesklopt #iloveit

Share this Post

03|01|’18 Ik wens je: woorden

Het begon allemaal met een paar woorden in een schrijfboekje. Gedachten en ideeën, schijnbaar zonder verband. En voor ik het wist, was mijn Native Brand programma daar! Het is dus écht waar: woorden zijn de meest onuitputtelijke bron van magie en kracht.

Share this Post

01|12|’17 Finding YOUR magic!

Als je een product ontwikkelt dat honderd procent van jou is, is het heel kwetsbaar om ermee naar buiten te treden. Je wéét heus wel dat het groots en waardevol is, maar ergens popt toch de gedachte op: wat nou als niemand het wil hebben? Dat voelt als: dan wil niemand mij hebben. 

Ik had dit toen ik een paar weken geleden mijn Native Brand programma* de wijde wereld in gooide. Voorzichtig – want ik ben achter de schermen nog hard bezig om alles af te maken – stuurde ik één mail aan een groepje mensen in mijn eigen netwerk en plaatste ik één Facebook post in een groep met ambitieuze ondernemers. 

Wat mij overkwam, had ik niet durven dromen! Meer dan duizend mensen vulden op mijn site de Native Brand test in, en dik vijfhonderd daarvan gaven aan dat ze meer willen weten over mijn programma. Ik voerde talloze kennismakingsgesprekken met geïnteresseerden en startte het programma met een aantal ondernemers die (net als ik!) niet konden wachten. Ik werd zelfs al een aantal keer benaderd door andere ondernemers die met me mee willen doen! Ik werk me de pleuris en heb tonnen energie! 

En dan heb ik nog niet eens over hoe tof het is om te werken met mijn klanten! Ik stuiter letterlijk door de dagen heen. Ik geniet van de feestjes van herkenning die zij ervaren tijdens het programma, van de toffe gesprekken die we voeren. Ik zie en voel en hoor dat hun ogen écht opengaan, dat zij opnieuw (of voor het eerst) ontdekken wat hun onderscheidt van anderen. En ze groeien! Het werkt echt, het klopt!!! Met grote trots en een beetje verlegenheid ontvang ik dan ook bijna dagelijks hun mooie, gemeende complimenten en woorden van dank. 

Wat ik hiervan leerde? Het loont om alles te geven wat je in je hebt. Om niet terughoudend te zijn. Om dicht bij jezelf te blijven, te gaan staan voor jezelf, je eigen overtuigingen en kwaliteiten. Om ondanks angst en beperkende gedachten gewoon te gáán. Om keihard van waarde te zijn voor anderen. En vooral: om te genieten van het avontuur!

Ikzelf én mijn klanten ervaren dus dat het waar is. Mensen kopen geen producten of diensten. Ze kopen relaties, verhalen en magie. Maar dan wel authentieke. Met andere woorden: mensen kopen wie jij bent!

Weet jij wat jij de wereld te brengen hebt, los van je product of dienst? Als je het leuk vindt, ontdekken we het samen in mijn Native Brand programma

* Mijn Native Brand programma is alles wat ik de wereld te bieden heb. Het gaat over identiteit, reason of being (of: zingeving) en authenticiteit, over ideale klanten en maatschappelijke trends, over communicatie in beeld en woord. Over branding dus, van binnenuit. Het is hoe ik werk en leef en altijd heb gewerkt en geleefd. Ik stop(te) er – naast mijn ziel en zaligheid – al mijn antropologische, visuele en communicatieve expertise en intuïtie in. En vooral: mijn magie!

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture

#magic #gogogo #gohardorgohome #aplancomestogether #allesklopt #iloveit #changetheworld #intention

Share this Post

17|11|’17 HEMA inspireert met afterparty Sinterklaasintocht

Native Branding gaat over je merk bouwen vanuit wie jij bent. Echt en authentiek. Een Native Brand worden, start met ontdekken welke van de twaalf psychologische archetypen jij bent.

Eén van de sympathiekste archetypen is de buurjongen. Je kent hem wel uit films, de jongen in de klas die niet meteen opvalt. Niet een van de populaire jongens, niet het jochie dat gepest wordt. Gewoon de jongen die door iedereen aardig gevonden wordt, die soms over het hoofd gezien wordt, maar aan het einde van de film aan het langste eind trekt en de held blijkt, of eindigt met het mooiste meisje.

Buurjongens staan voor iedereen klaar. Zij weten wat andere mensen nodig hebben en zijn er gewoon.

Grote merken werken consistent en congruent vanuit één archetype. Nederlands misschien wel bekendste buurjongen-merk is HEMA. De slogan zegt het al, HEMA is ‘gewoon bijzonder’.

Vanmorgen stuitte ik op een ontzettend gave actie van buurjongen HEMA! Vanaf morgen komt Sinterklaas aan in alle steden en dorpen van het land. HEMA weet als geen ander wat dat betekent voor gezinnen met jonge kinderen. Lang wachten in de kou, spanning om wat er komen gaat, een glimp opvangen van de Goedheiligman, en handjes in winterwantjes uitgestoken in de hoop dat een van de Pieten er wat pepernootjes in stopt. En dan thuis wachten en wachten tot het ein-de-lijk tijd is om je schoen te zetten.

Om de kou en het wachten te verzachten, kunnen kindjes in alle HEMA-filialen na de intocht een kopje warme chocolademelk halen. “De A van afterparty.” In de winkels organiseert HEMA leuke activiteiten, zoals pepernoten bakken, kleurplaten maken en chocoladeletters versieren. Voor de papa’s en mama’s is er een high-tea.

HEMA laat met deze actie zien: bij ons ben je welkom. Kom binnen en voel je thuis.

Een échte buurjongen!

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture

#buurjongen #grotemerken #succes #voorbeeld #inspiratie #campagne

#HEMA #Sinterklaas #intocht

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology

Share this Post

09|11|’17 Hallo Willem!


“Zoek je een werkplek voor je overleg begint? Ga maar even in de kamer van de burgemeester zitten.”

Hallo Willem, watching over my shoulder. Kijk je de kunst af? 😉

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology

#tribu #tr_ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding

#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture

#workplace #office #homeoffice #digitalnative #werkplek #kantoor

#royal #koninklijk #willemalexander #koning #king

Share this Post

19|10|’17 Who cares about Sunday?

Zo. All set and ready to go. Who cares about Sunday when there’s a job to be done?

En hee… er is maar één letter anders in de woorden WEEKEND en WERKEND. 😉

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#tribu #tr-ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture
#magic #gogogo #gohardorgohome #aplancomestogether #allesklopt #iloveit
#Sunday #weekend #driven #deadline #thriving #coffee

Share this Post

19|10|’17 Tien redenen waarom het NU tijd is voor Native Branding©

Alles wat we weten en dénken te weten over jouw business, komt door je merk. Je merk is de connectie die jij hebt met je klanten, de verbinding die zij met jou voelen. Een sterk en authentiek merk (een Native Brand dus) is een must voor iedere business, van start-up tot corporate en alles wat daar tussen zit.

Om deze tien redenen.

1. Duidelijkheid

Hoe heerlijk zou het zijn als al de ideeën die jij in je hoofd hebt samen één duidelijk concept vormen? Dat doet Native Branding©. Het geeft je duidelijkheid en focus, en daardoor de rust en ruimte die jij nodig hebt. 

 2. Herkenning

Native Branding© maakt één geheel van jouw naam, logo, producten en diensten, de berichten die je deelt en de verhalen die je vertelt. Klanten én potentiele klanten herkennen alles wat jij doet direct. En het mooie is, het kost jou geen enkele moeite omdat het past bij wie jij écht bent.

3. Waarde
Door Native Branding© wordt voor jou én voor je klanten jouw waarde zichtbaar en voelbaar. Op een diep emotioneel niveau weten jouw klanten: met hem of haar wil ik werken. Je krijgt klanten die heel bewust en intuïtief voor jou kiezen (je ideale klanten, dus!) en die bereid zijn om jou naar waarde te betalen.

4. Resultaat
Dát heeft dan weer effect op het duurzame succes van je business. Native Branding© zorgt ervoor dat je verkoop- en omzetcijfers stijgen. Én je winstmarge stijgt ook nog eens mee. Een dubbel zo groot resultaat.

5. Belofte
Native Branding© zorgt voor een hele duidelijke belofte aan je klant: “Als je met mij werkt, geef ik je dit.” Omdat jouw intrinsieke wereldbeeld en jouw drijfveren het startpunt zijn van jouw Native Brand©, kun je niet anders dan die belofte waarmaken.  

6. Beeldvorming
Native Branding© geeft je de kans om aan de buitenwereld te laten zien wie je écht bent. Om open en eerlijk te vertellen waar jouw business voor staat. “It’s not about creating a myth and selling it, it’s about finding the truth and telling it.” En dat is wat jou onderscheidt van alle anderen.

7. Voorkeur en loyaliteit
Native Branding© zorgt ervoor dat je een échte band met klanten opbouwt. Het is pure psychologie. Jij staat in hun geheugen gegrift, zij voelen zich tot jou aangetrokken. De voorkeur die zij voor jou hebben kun je niet creëren als je niet oprecht en authentiek – en dus Native – bent. Jouw Native Brand zorgt ervoor dat jouw klanten – in goede en slechte tijden – voor jou kiezen en zich gedragen als jouw ambassadeurs.

8. Vertrouwen
Een Native Brand© is niet alleen sterk en authentiek, maar ook congruent. Door je altijd en overal op dezelfde manier te gedragen – dus ook als (je denkt dat) niemand kijkt – ervaren jouw klanten het: you are the real deal.

9. Groei
Native Branding© zorgt ervoor dat je voortdurend nieuwe mensen in aanraking brengt met jouw business. Online, offline, waar dan ook. Als jouw merk klopt, vind jij jouw ideale klanten en zij jou!

10. Bescherming
Als Native Brand© ben je beschermd tegen kopiërende concurrenten die willen meeprofiteren van jouw succes. Zij kunnen je producten namaken, maar by far niet het gevoel ermee oproepen dat jij jouw klanten geeft met jouw merk en jouw producten.

Jouw merk is hoe klanten jou zien en het gevoel dat jij ze geeft. Het belang daarvan kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Het is het fundament van je business, it works like magic.

Iedere dag dat je het uitstelt om te starten met Native Branding©, is een dag minder duidelijkheid, herkenning, waarde, resultaat, belofte, beeldvorming, voorkeur en loyaliteit, vertrouwen, groei en bescherming. Je lijkt wel gek! Kom dus NU in actie!

Ontdek direct (én gratis!) met mijn online Native Brand test© welk gevoel jij idealiter bij jouw klanten oproept. Ik spreek je graag snel over hoe we ervoor gaan zorgen dat jouw business een Native Brand© wordt.  

To a brand new you. 

Share this Post

17|10|’17 Voor de camera

Over jezelf opnieuw uitvinden gesproken… En dan zit je zomaar de hele dag voor de camera van een professionele beeldmaker. De opnames voor mijn Native Brand programma zijn gestart! 

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#tribu #tr-ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture
#magic #gogogo #gohardorgohome
#aplancomestogether #allesklopt #iloveit

Share this Post

16|10|’17 (not so) secret life of our new kittens

Dat je aan het werk bent en je twee bloedjes van kittens je komen ‘helpen’. Zo’n maandagochtend dus…

😍

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#tribu #tr-ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture
#workplace #office #homeoffice #digitalnative #werkplek #kantoor
#katten #cats #kittens 
#werk #pogingtotwerk

Share this Post

06|10|’17 Nieuwe werkplek

Ik kan overal werken, en heb dan ook al op de gekste plekken mijn laptop opengeklapt. Sinds een paar weken heb ik hier mijn plek écht gevonden. Zomaar, in het dorp naast de onze. Met uitzicht over de weilanden. Eén en al inspiratie. 

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#tribu #tr-ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #archetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture
#workplace #office #digitalnative #werkplek #kantoor

Share this Post

23|08|’17 Magic intention

Zo. Mijn magic intention voor vandaag kreeg ik cadeau van één van de fijnste werkplekken in Utrecht en omgeving.

Ga nu gauw aan de slag.
De wereld veranderen.
🙂

#entrepreneur #ondernemer
#antropoloog #anthropology
#changetheworld #intention #magic
#tribu #tr-ibu #tribe #nativebranding #brandarchetypes #branding
#abrandnewyou #debesteversievanjezelf
#identity #culture

Share this Post

Damn. Het regent?

Het is alweer een tijd terug als ik spreek met M. Geboren in Iran, Nederlander geworden als twintiger, onderneemt M. inmiddels succesvol een Hollands kaaswinkeltje in een multiculturele wijk. M. en ik spreken elkaar regelmatig. In dit bewuste gesprek neemt hij mij mee in zijn dagelijkse verwondering over het alledaagse Nederland.

We hebben het over klagen over het weer. “Weet je wat ik nu zo bijzonder vindt, Francien?” zegt hij terwijl hij mij met pretogen aankijkt. “Iedereen klaagt hier als het regent. Begrijpt dan niemand dat het juist door de regen hier altijd zo mooi groen is? Dat er welvaart en overvloed door ontstaat? Weet je wel hoe weinig Nederlanders beseffen hoe groen het hier is? Altijd. Zelfs in de winter!”

Ik besef dat hij gelijk heeft, en neem zijn verwondering met me mee. Als het niet lang daarna een keer regent en ik tegen mijn jongens verzucht: “Wat een rotweer, he?” vul ik mijn zin vrolijk aan met “Maar de plantjes kunnen er wel fijn van groeien!”

Gisteren regent het hard als ik met de jongens ben gaan fietsen. We racen lachend naar huis en rennen gauw naar binnen. Dan hoor ik in de tuin de oudste zeggen: “Mama, de regen geeft onze aardbeitjes rood, hè? En de zon ook.” Ik prijs me gelukkig met het kleine stukje Iran dat mijn jongens meekrijgen.

#tribu #openeyesopenheart
#culture #culturegram #multiculti #diversity #antropoloog #anthropology
#hetismaarhoejehetbekijkt #perspectief #nieuwperspectief #verwondering #verrijking
#verhaal #verhalen #storytelling

Share this Post

Imagine…

All that now exists was once imagined.

Gezocht: tribal leaders

Mensen zijn sociale wezens. Dat betekent niet dat we iedereen aardig vinden, het betekent dat we ons van nature graag in groepen organiseren.

Groepsvorming is een kwestie van overleven. Om ervoor te zorgen dat we de uitdagingen van het leven het hoofd kunnen bieden, verbinden we ons intensief met gelijken – qua status of qua waarden. In ‘tribes’, of dat nu stammen en volken, (geloof)gemeenschappen, verenigingen, belangenorganisaties of bedrijven zijn. We kunnen er niet eens veel aan doen. We zijn genetisch zo geprogrammeerd dat ons onderbewustzijn voortdurend zoekt naar signalen, naar tekens die ons vertellen of we anderen kunnen beschouwen als ‘wij’ of ‘zij’. We houden er zelfs van om mensen buiten de groep als ‘zij’ te beschouwen, omdat het ons wij-gevoel binnen de groep versterkt.

Ook moderne bedrijven en organisaties zijn tribes, organisatieculturen. Met eigen gewoonten, regels, leiders en volgers, humor, heilige huisjes en rituelen. Waarden en normen worden meestal breed gedeeld. Vaak hebben ze zelfs een eigen taal, doorspekt met jargon, afkortingen en besmette woorden. Iedereen die ooit eens als nieuweling in een bedrijf of organisatie startte, herkent dit.

Iedere organisatie wil succesvol zijn, wat dat dan ook is. Voor duurzaam succes is de houding en het gedrag van tribeleden cruciaal. Het denken, doen en communiceren van medewerkers wordt grotendeels bepaald door de cultuur van de organisatie. Vaak wordt gedacht dat cultuur onveranderlijk is, iets dat de organisatie HEEFT, waar medewerkers maar mee moeten dealen. Niets is minder waar. Een organisatie IS een cultuur. Met iedere medewerker die komt en gaat, verandert er iets. Net als met de tijd. De meeste veranderingen vinden onbewust plaats. Maar cultuurveranderen kan ook bewust.

Een cultuur van de corporate tribe kan dus worden gecreëerd. Maar let wel, daar zijn ‘tribal leaders’ voor nodig, die het lef hebben om te kiezen voor groei, die inspireren door een voorbeeld te zijn, die groot vertrouwen hebben in hun tribeleden en niet bang zijn om te doen wat nodig is voor duurzaam succes. Zeg eens eerlijk, ben jij een tribal leader? Of kun je er een zijn?

Share this Post

View Post

I <3 cultuur: digital nomads

Het is alweer een jaar of tien geleden. Ik zat midden in een opdracht voor de Wereldwinkels. Fairtrade interessant maken voor een jongere doelgroep, dat was het zo ongeveer. Ik verdiepte me in jonge sociaal ondernemers, dompelde me onder in hubs, coworking spaces en tribes van alternative business schools. Het was in de tijd dat – vooral in de grote steden – de koffietentjes al als paddenstoelen uit de grond schoten. Hoewel de rest van het land er nog niets van meekreeg, was het me wel duidelijk…

Met overal gratis wifi, een nagenoeg gewichtloze laptop, alle bestanden ‘in the cloud’ en een mindset van pragmatisch samenwerken: de ondernemers van de toekomst zijn digital nomads. Geen vaste plek nodig om te kunnen werken. En een interessant spanningsveld tussen geen eisen (geen vast bureau, ruimte voor spullen) en juist hele hoge eisen (leuke mensen, goede koffie) aan een werkplek. Het groeiende aantal ondernemers in Nederland en de vervagende grenzen tussen werk en privé voeden deze trend de laatste jaren. Ik kom het bij mijn huidige opdracht over zakelijk vastgoed bij funda weer tegen.

Ikzelf voel me er als ondernemer wel bij: “work is wherever I’m with wi-fi,” zeg maar. Je kunt wachten op de grootse impact die dit gaat hebben op hoe we tegen werk aankijken, hoe we organisaties organiseren en wat we nodig hebben en verwachten van werkplekken. We kunnen heel wat leren van nomadische volken elders ter wereld. Ik kan niet wachten!

Share this Post